Unul din oamenii care au făcut lumea mai bună prin legământul sacru de patrie, este Eugen, cu funcție de agent conductor câine, cu o carieră de peste 20 de ani în Poliția Română.
Fiind un iubitor de animale, la propunerea șefilor ierarhici pentru a îndeplini funcția de conductor câine și de a lua în primire unul din câinii de serviciu ce erau atribuiți poliției, fără ezitare, Eugen a spus ,,DA!” și a participat la mai multe cursuri de formare a câinilor de serviciu în cadrul Centrului Chinologic Sibiu, pe diferite linii de muncă (patrulare și intervenție; detectare urme de miros uman; detectare tutun), bucurându-se de fiecare dată alături de camarazii săi patrupezi pentru reușitele pe care le-au avut în misiunile primite.
E bine de știut că în spatele fiecărei misiuni îndeplinite sunt mii de ore de antrenament și de activități pentru menținerea în formă a colegului patruped, ca rezultatele să fie cele dorite.
,,A fost dureros de fiecare data când a trebuit să mă despart de unul din camarazii mei cu care mi-am îndeplinit misiunile primite, dar acum Vass, patrupedul specializat în detectarea urmelor de miros uman, îmi umple sufletul de bucurie cu toată energia și docilitatea lui.”
Din anul 2012, de când a trecut în rândul criminaliștilor din județul Gorj, spune că munca lui este o adevărată antiteză.
Intrând în rândul criminaliștilor și participând la diferite misiuni de căutare a persoanelor dispărute, Eugen spune că partenerii necuvântători pe care i-a avut i-au adus multe satisfacții încă de la începutul carierei sale.
El își amintește cu drag câteva spețe care au avut o finalitate fericită atât pentru el, cât și pentru comunitate.
Primul caz, pe care nu poate să îl uite a fost în anul 2014, când cățelul Puh abia absolvise cursul de detectare urme de miros uman și la prima participare de cercetare la fața locului a găsit persoana dispărută.
1.În seara zilei de 27 martie 2014, la ora 20:40, o femeie în vârstă de 64 ani, din oraşul Ţicleni, a sesizat organele de poliţie prin S.N.U.A.U. 112 despre faptul că în dimineaţa zilei respective, la ora 09:00, soţul său, în vârstă de 73 ani, a plecat de la domiciliu spre pădurea din apropierea locuinţei cu scopul de a culege plante medicinale şi nu a mai revenit până la momentul respectiv. Poliţiştii s-au mobilizat imediat şi, ajutaţi de jandarmi şi voluntari, au început să-l caute pe bătrân. În cel mai scurt timp a fost constituită o echipă operativă cu poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Ţicleni, Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi Serviciului de Criminalistică, fiind demarate activităţile de căutare şi scotocire în zona împădurită indicată, în vederea identificării persoanei dispărute. La aceste activităţi au participat şi lucrători din cadrul I.J.J. Gorj, precum şi voluntari. Vineri dimineaţa, în jurul orei 09:30, după mai bine de 12 ore de căutări, bătrânul a fost identificat de poliţişti cu ajutorul unui câine din cadrul Serviciului de Criminalistică specializat în identificarea persoanelor după miros, la aproximativ opt kilometri distanţă de locuinţa sa, într-o zonă împădurită, greu accesibilă. Puh, câinele politest, de nici doi ani la vremea accea, a reuşit să dea de urma bătrânului.
2.La data de 27 iunie 2022, polițiștii gorjeni au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat de 72 de ani, din Drăguțești, cu privire la faptul că în cursul nopții de 26 spre 27 iunie 2022, persoane necunoscute ar fi pătruns, fără drept, în interiorul unei anexe din gospodăria sa, de unde i-ar fi sustras un cazan confecționat din alamă, un redresor și un aparat de sudură. Polițiștii au efectuat cercetarea la faţa locului, fiind folosit și câinele de urmă Puh, coordonat de conductorul său din cadrul Serviciului Criminalistic. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat. La scurt timp după sesizare, în urma activităților de cercetare efectuate de polițiști, ajutați de câinele de urmă, a fost identificat un bărbat de 53 de ani, din comuna Bălești, bănuit de săvârșirea infracțiunii. Totodată, polițiștii au mai descoperit că, în trecut, bărbatul ar mai fi sustras din posesia localnicului de 72 de ani încă opt anvelope și jante auto, a căror lipsă acesta din urmă nu o observase. Toate bunurile au fost identificate de către polițiști, recuperate și predate aparținătorului.
3.La data de 15 iunie 2022, polițiști gorjeni au fost sesizați prin apel 112, cu privire la faptul că un bătrân, în vârstă de 83 de ani, din Bălești, cunoscut cu afecțiuni medicale, a plecat voluntar de la domiciliu și nu a mai revenit.
La scurt timp, polițiștii, împreună cu Vas-câinele de urmă, jandarmi și polițiști locali au pornit în căutarea bătrânului, care a fost identificat la o distanță de 2,5 kilometri de locuință, într-o zonă cu vegetație densă situată în Lunca Ceaurului, nefiind victima sau autorul vreunei infracțiuni.
Încă o dată, Vas, împreună cu instructorul său, Eugen, au răspuns prezent la apelul făcut de cetățeni, demonstrând că munca în echipă întotdeauna va da rezultate.
,,E o muncă deosebită, diferită de orice alt domeniu. Ești mereu contra-cronometru și știi că fiecare secundă contează și face diferența între bucurie și tragedie. E ceva greu de explicat… E crunt sentimentul care îți tranșează tot corpul când îți sună telefonul la ora 2 dimineața și colegul de la Dispecerat te roagă să ajungi urgent, pentru că o persoană sau un copil nu a mai ajuns la domiciliu.
Ți-ai dori să nu se mai termine drumul și să nu dai ochii cu o mama îngrijorată sau o familie care deja așteaptă în prag cu lacrimi în ochi, văzându-te ca pe o ultimă speranță care îi poate aduce înapoi persoana iubită.
În timpul căutărilor, deja nu te mai gândești când ajungi tu acasă, ci că trebuie să te întorci cu persoana pe care o cauți. Când o găsești, sentimentul care te inundă este unul inexplicabil, de eliberare, de mulțumire sufletească și observând pe chipul familiei bucuria sau tristețea, nu poți rămâne indiferent și trăiești împreună cu ei acele sentimente, în funcție de situația pe care o întâlnești la fața locului. ”
Asta spune Eugen, după multe misiuni de căutare la care a participat împreună cu Vass, camaradul său necuvântător, de-a lungul timpului, după mii de ore de muncă și nenumărate persoane dispărute pe care le-au găsit și pentru care ei au însemnat șansa la viață.
Cele șase picioare ale lor au cutreierat pădurile și dealurile Gorjului în lung și-n lat și au rezolvat sute de cazuri complicate, în care, de multe ori, părea să nu mai existe vreo speranță.