Românul tipic aude zilnic, de minimum 4-5 ori, termenul PNRR. Acronimul, pătruns recent în limbajul administrației centrale, cu ecouri în teritoriu, nu este un nou partid politic, cum poate un neantent/distrat ar putea crede. Oarecum pompos, el semnifică Programul Național de Redresare și Reziliență. Tare, ă? Stați, că poate nu știți ce înseamnă „reziliență”… Conform DEX, cuvântul prespune „capacitatea unui corp de a reveni la forma și dimensiunea inițială după deformare; capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțioal, economic etc.)”. Abia de aici începe distracția paradoxului românesc: Europa cică ne dă cașcaval să ne revenim după șocul provocat de COVID-19, considerând că economia unui stat membru al UE trebuie ajutată să revină pe șinele normalității dinaintea pandemiei. Doar că…
Doar că… na, n-o spun eu, ci faptele în sine: România nu a fost vreodată, în ultimii 20-30 de ani, într-o normalitate fie ea și aparentă. Așa că răul provocat de COVID-19 economiilor naționale este incomensurabil aici, la noi. Banii ăștia din PNRR trebuia dați României înaintea pandemiei. Că acum, la câte s-au strâns pe-aici, nici suma inițială de 80 de miliarde de euro nu prea acoperă tot. La noi s-a furat, se fură și se va fura de-acum și până-n veacul de apoi, amin! Dacă nu e furăciune ori combinație, e dezinteres, nepricepre ori prostie, ceea ce duce cam la aceleași rezultate. Apropo, că tot veni vorba: măcar la nivel de imagine, cine trebuie taxat pentru diferența de la 80 de miliarde la aproape 30, ă? O fi Ghinea, despre care se cam spune – prin coaliție, desigur, că Opoziția l-a tocat – că nu prea pricepe termenii de economie în limba engleză? O fi președintele Iohannis sau fostul premier Orban, când se tot pregătea terenul pentru un rezultat bun al PNL la alegerile generale din toamnă? O fi subtilizat Opoziția textul din acordul ăla inițial, de n-a mai rămas decât sub jumătate din sumă? Or fi de vină europenii, care au realizat că ne-ar cam da degeaba 80 de miliarde, așa c-au cuțitat suma aia?
Cert e că PNRR, fie și-n suma asta „minionă” de aproape 30 de miliarde, a aprins deja „imaginația” celor care au tot fost „mufați” la milioanele de euro dați de UE. Că-s în Opoziție ori Putere, cam toți vor o felie babană din tortul dat cu reținere de europeni. ONG-uri este cuvântul-cheie și-n PNRR, dar și-n FTJ. Prietenii știu de ce, nu? Nu pot firmele de casă, că verifică UE tot, dar pot ONG-urile.
Neprezentarea PNRR către Parlament este principalul motiv pentru care PSD va mima Opoziția eficientă și va depune o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu. Nicio șansă de a trece, dar asta o știu și social-democrații.
Jale mare printre cei care nu-s acum la butoane! Vă dați seama cum și cât de rapid „se risipește” bruma asta de „treijdămiliarde”?!
Ionuț Catrina