Atmosfera din sălile de baschet este unică pentru că este una de familie, iar acest sport este iubit tocmai pentru că lasă ȋn urmă prietenii de o viaţă. Un eveniment ce stă mărturie ȋn acest sens a fost organizat la sfârşitul săptămânii trecute ȋn Tg-Jiu. Asociaţia Judeţeană de Baschet Gorj, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Gorj şi Baschet Club Tg-Jiu au celebrat, sâmbătă, generaţiile de sportivi care au făcut istorie ȋn judeţ. Astfel, la Sala de Sport a Şcolii Gimnaziale “Voievod Litovoi”, parchetul a fost călcat din nou de sportivii care au evoluat ȋn perioada 1970-1986. Tot aici au fost prezenţi şi participanţii la Liga Naţională de BabyBaschet 2016 de la Mangalia, unde micuţii sportivi gorjeni au ocupat locul 29 din 100 de echipe.
Organizatorul evenimentul, preşedintele AJB Gorj, Marius Vlaicu, speră ca astfel de ȋntâlniri să le servească drept model generaţiilor următoare: “Vrem ca ȋn fiecare an să mai aducem câte o generaţie, şi la anul deja ne-am propus să invităm prima generaţie de fete, antrenate de doamna profesoară Anca Ana. Eu sper că aceste acţiuni sunt de bun augur, de aducere aminte. Noi sperăm să fie un spectacol şi am invitat şi cei mai micuţi baschetbalişti de la babybaschet să vadă ce ȋnseamnă o echipă, ce ȋnseamnă solidaritatea”.
Printre participanţi a fost şi şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu. Puţini ştiu că acesta nu numai că este un fan ȋnfocat al Energiei, dar a fost şi un baschetbalist cu rezultate. “De obicei vin la Sală ca spectator, pentru că iubesc acest sport, l-am iubit din tinereţe, l-am practicat, am ȋnceput ca orice copil iubitor de sport la C.S.S. Tg-Jiu şi am ajuns să ocup locul I pe ţară ȋn Campionatul Armatei. Pot să spun că am amintiri plăcute, iar ziua de astăzi ȋmi oferă prilejul să mă ȋntâlnesc cu cei care erau mai mari ca mine şi cei pe care ȋi admiram. Sper să fie o zi ȋn care să ne aducem aminte de cei care au fost pionierii baschetului gorjean, baschet care sper să nu piară ȋn aceşti următori ani. Cei care am rămas aici, şi ȋn ţară, reuşim să ne adunăm şi sperăm ca acesta să fie un ȋnceput reuşit şi de acum ȋncolo să fim din ce ȋn ce mai mulţi şi să fim un exemplu pentru cei mici care vin ȋn urma noastră”, a declarat Cornoiu.
Ca ȋn fiecare an, profesorul Constantin Brădiceanu a fost alături de foştii săi elevi: “Nimic nu e mai frumos decât un dascăl ȋn vârstă alături de foştii lui sportivi, ȋn vârstă şi ei. Dacă vreţi să mă credeţi, aştept cu mare nerăbdare fiecare ȋntâlnire din fiecare an şi sper să o mai duc şi de acum ȋncolo să mă ȋntâlnesc cu ei. E o plăcere să te ȋntâlneşti cu oameni de caracter, oameni de echipă şi oameni care au ȋnsemnat ceva şi ȋn viaţa <civilă> pentru acest oraş şi judeţ. Am emoţii când mă gândesc că eu, cu ei, am ajuns să fim campioni, să avem copii la lot. Li se datorează ȋntr-o mare măsură lor. Ei au fost cei care au creeat un colectiv şi, acum, după atâţia ani, se mai simt un colectiv. Sportul asta face, creează caractere”.
La eveniment a fost invitat şi directorul C.S.S. Tg-Jiu, Claudiu Alionescu: “Sunt foarte onorat să fiu ȋn această sală ȋmpreună cu oameni care au pus bazele baschetului gorjean ȋn trecut. Şi ȋn cadrul C.S.S. Tg-Jiu avem două grupe de ȋncepători, două dintre ele au participat chiar ȋn aceste zile la campionatul de minibaschet de la Mangalia. Mai avem grupe pe nivel de avansaţi şi grupe de performanţă. În condiţiile actuale sper ca ei să fie baza piramidei pe care vom clădi viitoarea echipă de seniori la Tg-Jiu”.
Baschetbalist al generaţiei 1976-1980, Constantin Dolcu a vorbit despre legătura care există ȋntre foştii sportivi, dar şi despre problemele financiare care macină sportul din România: “Este foarte greu ȋn ziua de astăzi să faci baschet fără sponsori. Noi când am ȋnceput erau alte condiţii, alte posibilităţi. Ne ȋntâlnim astăzi pentru a cincea oară după 30 de ani şi sper să ne ȋntâlnim, şi ȋn continuare, cel puţin ȋncă 30 de ani de acum ȋncolo. Ținem legătura ȋntre noi, tot timpul ne sunăm şi ne ȋntrebăm ce facem, cum ne mai simţim, fiindcă anii trec şi se aşează peste noi”.
Cătălin Pasăre