Ca urmare a celor 38 de percheziţii domiciliare, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a cincisprezece inculpați și măsura controlului judiciar față de alți şapte inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
În cauză au fost identificate și ridicate patru autoturisme și trei ATV-uri, în valoare totală de aproximativ 110.000 euro, o autoutilitară modificată ce prezenta locaș specific amenajat pentru transportul migranților, un motociclu, mai multe sisteme de stocare a datelor, sume de bani în lei, euro și lire sterline, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.
În cursul acestei zile, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală urmează să sesizeze judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă a celor cincisprezece inculpați reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate de polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General Poliţiei de Frontieră, cu sprijinul structurilor Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și Centrului de Supraveghere și Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Pitești și Ploiești și Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, Olt și Brăila.
Acțiunea efectuată în prezenta cauză, intitulată generic ”Operațiunea TRAFFIC JAM” a beneficiat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.
La activitate a participat și o echipă mobilă a EUROPOL.
Documentarea cauzei a fost realizată și cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Serviciilor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Timiș și Arad.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic și de Criminalistic din cadrul DIICOT – Structura Centrală și Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, transmit reprezentantii Politiei de Frontiera.