Un tânăr din Gorj a adus un omagiu celor care au realizat biserica din satul său natal. Este vorba de Ionuț Pârvan din Runcu, care a dorit să serbeze hramul Bisericii „Sfinții Mihail și Gavril„, din satul Bâlta, unde locuiește, într-un mod aparte. A organizat weekend-ul trecut o slujbă de pomenire în memoria zecilor de localnici care în urmă cu mai bine de un secol au participat la ridicarea lăcașului de cult. A susținut slujba alături de preotul paroh și țârcovnicul bisericii, mai ales că este elev la Seminarul Teologic Ortodox de la Craiova.
Alina POPESCU
Slujba de pomenire a enoriașilor care au contribuit la realizarea Bisericii „Sfinții Mihail și Gavril„, din satul Bâlta a avut loc duminică. Despre Ionuț Pârvan am vorbit într-un material publicat anterior în ziarul Accent în Gorj. Are 17 ani, este în anul IV la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova şi vrea să urmeze calea preoţiei. Marți, 8 noiembrie, de Sfinții Mihail și Gabril, a fost sărbătorit hramul bisericii din satul Bâlta. Însă, pentru că este elev și nu putea participa la slujbă în timpul săptămânii, tânărul a căzut de acord împreună cu preotul paroh ca slujba să aibă loc duminică. Slujba a fost închinată zecilor de persoane din localitate care au participat la ridicarea lăcașului de cult dar și a celor care au contribuit la construirea vechii biserici din satul Bâlta în urmă cu peste două secole. „Ca în fiecare an, de Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril, la noi este obiceiul ca după sfânta slujbă, în curtea bisericii să se organizeze o masă, praznicul satului, pentru că este hramul satului. Se punea masă, fiecare familie care era din sat venea cu câte ceva. Mulțumită lui Dumnezeu, anul trecut am avut și Ansamblul Folcloric „Maria Apostol” alături de noi. Anul acesta s-a întâmplat să cadă în timpul săptămânii, eu nemaiputând fi în sat, ci la Craiova, am decis să fac o slujbă de pomenire ca semne de mulțumire pentru ctitorii care au construit această sfântă biserică din satul nostru Bâlta și care a rămas de peste 100 de ani. Începerea construcție a avut loc în anul 1901, iar în anul 1904 a fost sfințită”, a declarat Ionuț Pârvan.
Astfel, Ionuț Pârvan a susținut slujba de pomenire a ctitorilor bisericii alături de preotul paroh Ion Pilea și de cântărețul satului, Matei Ianc . „A fost o slujbă foarte frumoasă în memoria celor ce au fost odată pe aceste meleaguri și dovadă că nu ne-am uitat originile și măcar atât putem să facem și noi pentru cei care ne-au lăsat această comoară în semn de mulțumire lui Dumnezeu și slavă lui pentru toate. Noi avem datoria de a păstra memoria lor în inimile noastre mai ales că au fost enoriașii satelor noastre. De când mă știu aici mă tot uit și admir biserica și mă întreb dacă noi vom mai fi în stare să mai construim așa ceva dacă abia reușim în zilele de astăzi să pictăm o biserică, să schimbăm ceva la ea”, a explicat tânărul.
Îndeamnă credincioșii să meargă la biserică
Ionuț Pârvan a avut și un mesaj pentru cei care consideră că este în zadar să te rogi la biserică și preferă să se roage individual. „Biserica a fost instituită de însuși mântuitorul Hristos. Dacă înșuși mântuitorul a spus că aceasta este casa lui, deci biserica este locul unde noi, toți, intrăm în comuniune cu Dumnezeu. O mai putem compara cu arca lui Noe, cu pomul din mijlocul Raiului. Una este să te rogi acolo unde Hristos s-a instituit, în lăcașul sfânt, acolo unde ești mai aproape de el, acolo unde la fiecare sfântă liturghie el se răstignește din nou prin pâinea și vinul cu care noi ne împărtășim. Biserica, din cele mai vechi timpuri reprezintă un loc de închinare și un loc în care ești mult mai aproape de Dumnezeu, intrând într-o comuniune cu El și în lăcașul său rugăciunile ajung mult mai aproape de El decât atunci când te rogi în particular”, a mai spus Ionuț Pârvan.