Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în fiecare an la data de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, a fost marcată de cadrele didactice și preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit ,,Mihai Eminescu” prin organizarea Festivalului județean de muzică și poezie ,,EMINESCIANA”.
Omagierea Poetului Naţional, Mihai Eminescu, „poetul nepereche a cărui operă învinge timpul” a devenit o tradiţie a Grădiniței cu Program Prelungit ,,Mihai Eminescu”.
Ziua în care îl omagiem pe Mihai Eminescu este un prilej pentru a reflecta asupra moștenirii noastre culturale, dar și asupra responsabilității de a transmite această moștenire mai departe.
FESTIVALUL JUDEȚEAN DE POEZIE ȘI MUZICĂ ,,EMINESCIANA” este o activitate cuprinsă în diagrama gantt a FESTIVALULUI DE MUZICĂ, DANS ȘI POEZIE ,,OCROTIȚI ZÂMBETUL COPILĂRIEI!”, coordonat de profesor Ana-Maria Bîzdoacă și profesor Alina Oana Cornescu.
FESTIVALUL JUDEȚEAN DE POEZIE ȘI MUZICĂ ,,EMINESCIANA” continuă să comemoreze, să omagieze și să promoveze imaginea poetului Mihai Eminescu, prin ascultarea și reacitare poeziilor de către preșcolari și elevi: ,,Luceafărul”, ,,Somnoroase păsărele”, ,,Ce te legeni?”, ,,La steaua”, ,,Nu sunt prea mic”, ,,La mijloc de codru”, dramatizarea lor ,,Scrisoarea III”, ,,Luceafărul”, etc., euritmie ,,Somnoroase păsărele”, dar și prin intonarea și audierea cântecelor transpuse din lirica eminesciană ,,Pe lângă plopii fără soț”, etc.
Având o tematică variată, poezia lui Eminescu dezvoltă o complexitate de idei și sentimente și de aceea are o deosebită valoare instructiv educativă și artistică. Poezia destinată copiilor se bazează pe înțelegerea profundă a universului infantil definit prin deschidere și cunoaștere față de bine și frumos.
Efectul instructiv-formativ al poeziei lui Eminescu este asigurat de imaginile poetice care sensibilizeaza pe micii ascultători. În sufletele lor se nasc sentimente și atitudini, se trezesc emoții și trăiri complexe.
Festivalul ne-a oferit și oportunitatea unui schimb de experienţă, fiind o modalitate de popularizare a bunelor practici, între instituţiile de învăţământ partenere: Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu”, Colegiul Național ,,Spiru Haret”, etc.
Suntem bucuroşi că am putut să îi aducem şi în acest an un omagiu ca semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru tezaurul lăsat.
Felicitări organizatorilor, cadrelor didactice, preșcolarilor și elevilor participanți!
Prof. Ana-Maria Bîzdoacă