Complexul Energetic Oltenia este tot în faza de documentații cu noile investiții. Este vorba de parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze naturale. Au fost finalizate raporturile privind aportul în natură al Complexului Energetic Oltenia pentru cinci din cele 10 firme mixte. Sunt cele 5 societăți care au fost înființate alături de investitorul Tinmar Energy. Rapoartele urmeză să fie aprobate și de acționarii Complexului Energetic Oltenia. Cele cinci societăți care vor avea capitalul social majorat prin evaluarea aportului în natură al Complexului Energetic Oltenia sunt: Parc Fotovoltaic Turceni, Parc fotovoltaic Rovinari, Parc fotovoltaic Pinoasa, Parc Fotovoltaic Bohorelu și Centrala în ciclu combinat pe gaz Turceni SA. În mod proporțional cu aportul CEO în natură va fi majorat și capitalul social. Prin urmare, va crește aportul în numerar al Tinmar Energy la noile firme mixte, de proiect. Acestea trebuie să construiască parcurile fotovoltaice până în anul 2024 și centrala pe gaze naturale de 475 de MW de la Termocentrala Turceni până la finalul anului 2026. Deocamdată însă, totul este în faza de dociumentații.
De asemenea, Complexul Energetic Oltenia face demersuri pentru construirea celui mai mare grup pe gaze naturale din Planul de restructurare, dar și a celorlalte investiții. În acest sens a fost aprobată componența Comisiei de analiză a documentelor elaborate de către consultant. Este vorba de: elementele de fezabilitate, evaluarea autorizată a aportului CE Oltenia, proiectul de Acord al Acționarilor și negocierea documentelor tranzacției cu investitorii selectați. Va fi stabilită și forma finală a documentațiilor pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect.
Nu în ultimul rând, CEO va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare). Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024.
Andrei Merfu