Milioane de euro pentru paza de la CEO

Complexul Energetic Oltenia(CEO) a alocat suma de peste 17,5 milioane de lei, respectiv 3,5 milioane de euro, pentru a asigura servicii de pază pentru subunitățile miniere ale companiei energetice și clădirile administrative. Licitația este programată pentru data de 1 iulie, iar contractul este împărțit în 6 loturi. Contractul va avea o durată de 12 luni, de la data semnării. Sursa de finanțare a contractului de lucräri care urmează să fie atribuit este bugetul companiei energetice.


Valoarea estimată, fără TVA, a achiziției: 17.528.502,32 lei, din care loturile 1 și 2 au cele ma imari valori, respectiv un total de peste 10 milioane de lei, adică mai mult de jumătate din bugetul total alocat pentru achiziția acestor tipuri de servicii de protecție și pază a bunurilor și persoanelor. Complexul Energetic Oltenia alocă an de an milioane de euro pentru a beneficia de servicii de pază private. Multe firme de profil au prosperat de pe urma angajatorului de stat, care se află într-un program de restructurare. La un moment dat se punea probleme ca paza să fie asigurată cu personal propriu prin recalificarea unora dintre salariații Complexului Energetic Oltenia. Nu a fost însă cazul și se continuă alocarea de milioane de euro pentru servicii de pază.


În ceea ce privește ultimul contract pregătit de Complexul Energetic Oltenia, prețul are un punctaj de 95%, iar experiența profesională și componenta tehnică numai 5%. Așadar, prețul cel mai mic, tariful pe oră, va fi luat în primul rând în calcul de către beneficiarul serviciilor de protecție și pază a bunurilor și persoanelor. Un element important este că serviciile de pază câștigate prin contract vor putea să fie subcontractate către alți prestatori de servicii. „La oferta de bază nu se admit oferte alternative. Nu se interzice asocierea operatorilor economici subcontractarea. Atunci când un grup de operatori economici depune ofertă comună, situația economică financiară, capacitatea tehnică profesională se demonstrează prin luarea în considerare a resurselor tuturor membrilor grupului. Data, ora limită locul pentru depunerea ofertelor: 01.07.2024, ora 10:00, registratura S. Complexul Energetic Oltenia S.A., situată în str. Alexandru loan Cuza, nr. 5, mun. Târgu-Jiu, jud. Gorj. Data, ora locul deschiderii ofertelor: 01.07.2024, ora 11:00, Serviciul Achiziții Lucrări Servicii pentru Activitatea Minieră. La ședințele de deschidere a ofertelor derulare a rundelor de negociere vor participa reprezentanți împuterniciți ai ofertanților.”, conform Complexului Energetic Oltenia.


Este de amintit că numărul de salariați ai Complexului Energetic Oltenia a tot scăzut în ultimii ani, însă bugetul pentru firmele de pază au rămas la fel. Compania energetică implementează un Plan de restructurare care presupune închiderea de capacități și reducerea numărului de salariați. Astfel, de la 9.000 în prezent se va ajunge la 4.500 la finalul lui 2026 și 2.600 în 2030. De asemenea, se va reduce semnificativ și numărul capacităților de producere a energiei pe bază de cărbune și a carierelor miniere. Astfel, teoretic, va scădea și necesarul de servicii de protecție și pază de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Andrei Merfu

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *