Are 38 de ani însă de mic copil a făcut o pasiune pentru astronomie. Este vorba de Marian Achim din Târgu Jiu, dascăl la Universitatea „Titu Maiorescu„ din București și președinte al Asociației Societatea Română pentru Cultură şi Ştiinţă „Tineri pentru Viitor”. Marian Achim a organizat de-a lungul ultimilor ani o mulțime de acțiuni prin care a oferit posibilitatea gorjenilor și nu numai să fie, pentru câteva momente, mai aproape de Lună, de Soare dar și de alte corpuri cerești. Mai mult, în satul său natal a montat un observator astronomic prin intermediul căruia fotografiază diverse corpuri din Univers.
Alina POPESCU
Marian Achim este căsătorit și are și un copil. De mic a fost atras de tehnică dar mai ales de astronomie. Inițial a studiat corpurile cerești cu ochiul liber, asta pentru abia în urmă cu circa un deceniu a reușit să-și cumpere primul telescop. Marian a vorbit despre pasiunea sa. „Sunt pasionat de astronomie de când eram copil. Nu știu de la ce a pornit această pasiune dar în general eram pasionat de partea aceasta de științe. Adică tot ce însemna parte electronica, informatică, tot ce însemna partea de stele, constelații. La un momen dat m-am apucat să construiesc propriul telescop dar nu l-am mai finalizat. N-am ajuns cu el la final din lipsă de material. N-am găsit materiale. Era chiar după Revoluție. Și am renunțat la proiect. Nu are sens să-l reiau. S-a ajuns la un nivel în care efortul care îl depun este nejustificat comparativ cu ce aș putea cumpăra”, a declarat Marian Achim.
A realizat un observator astronomic
Marian Achim a realizat în satul Gornovița din zona orașului Tismana un observator astronomic, sprijinit fiind de niște sponsori. Acest complex de echipamente de specialitate face fotografii la diverse corpuri de pe bolta cerească, fiind coordonat direct de pe telefon sau calculator. „Am reușit să construim un observator astronomic, undeva în zona Tismana. L-am finalizat acum 4 ani și este dedicat, în principiu, doar achiziției de astrofotografie. Ocazional putem face și observații astronomice dar planificate. Am adus și copii, au fost și cadre didacțice care au susținut lecții deschise și am asigurat suportul necesar. Observatorul este compus din niște echipamente specializate care sunt coordonate prin internet și eu pot să pornesc observatorul de la distanță, îi spun ce să facă noaptea, unde să se orienteze, după care știe ce să facă, este autonom, știe dacă afară este senin, dacă e amenințare de ploaie, știe să se închidă, să se autoprotejeze de toate intemperiile”, a explicat Marian Achim.
Fotografiile realizate cu ajutorul echipamentelor de la observatorul astronomic au fost și premiate. Cu aceste imagini Marian Achim a obținut în 2015 premiul național pentru astrofotografie DeepSky .
Ce sunt stele căzătoare
Stele căzătoare nu sunt stele, spune Marian Achim. A explicat ce sunt de fapt aceste corpuri cerești căzătoare. „Nu sunt stele, sunt urmele unor meteori care intră în atmosferă. Meteorii sunt resturi ale cometelor care trec și intersectează orbita Pământului. Cometele când trec lasă în urma lor o coadă de praf. Grăunțele acelea de praf când se ciocnesc de atmosfera Pământului, în mișcarea lui în jurul Soarelui, și când intră cu viteza respectivă, generează acea urmă de foc. Pot să fie și mai mari, de dimensiunea unui bob de fasole sau și mai mari. Când este vorba de obiecte mai mari vorbim de bolizi”, a comentat Marian Achim.
Marian și-a propus ca de anul viitor să reia acțiunile cu care i-a obișnuit pe gorjeni cu ocazia sărbătoririi „Lunii Mondiale a Astronomiei„, eveniment care este marcat anual în aprilie. Practic, Marian vrea să își aducă telescoapele în diverse zone ale orașului iar gorjenii vor avea din nou ocazia să vadă îndeaproape Soarele, Luna și alte corpuri cerești. Anul acesta a organizat o singură sesiune de observație, la Școala „Pompiliu Marcea„ din Târgu Jiu. Cu ajutorul telescopului le-a arătat copiilor Luna, planeta Jupiter și alte corpuri cerești. Marian a spus că în 2017 va fi o eclipsă totală de Soare dar care va putea fi observată doar în America.