ISU Dolj: Două zile fierbinți pentru pompierii doljeni

În ultimele două zile, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, au participat la un număr de 93 intervenții.

Din numărul total de intervenții, 63 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

Diferența de 30 interventii, au fost pentru stingerea incendiilor de vegetație, anexe gospodărești, un autoturism și acoperișul unei case. Suprafața totala incendiată la nivelul județului Dolj, a fost de aproximativ 75 ha vegetație uscată, aproximativ 150 ml gard și cca. 30 cruci din lemn.

06.08.2024, Detașamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism în municipiul Craiova, strada Râului. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la bordul autoturismului și o parte din tapițerie, afectând autoturismul în proporție de aproximativ 30 %. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric.

06.08.2024, Secția de Pompieri Băilești a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, în com. Galiciuica. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la anexa gospodărească de aproximativ 20 mp, la aproximativ 10 ml gard de lemn și cca. 2 tone baloți de paie din interiorul anexei. Incendiu a fost localizat și lichidat. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric.

06.08.2024, Detașamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit în cooperare cu Detașamentul 2 de Pompieri Craiova, cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, în localitatea Podari. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta generalizat la o casă de locuit, construită din cărămidă cu acoperiș din lemn și învelitoare din țigă, o bucătărie constrită din lemn, o magazie tot din lemn, dar și la acoperișul altei case. Datorită concentrării de forțelor la locul incendiului a făcut ca incendiul să nu se propage și la alte case de locuit din vecinătatea apropiată, ținând cont că bătea și vântul. În urma acestuia au ars acoperișul și materiale combustibile din casă de locuit cu suprafața de 60 mp, cca. 800 kg materiale textile, acoperișul unei alte case pe o suprafață de cca. 50 mp, aproximativ 30 ml gard de lemn, aparate electrocasnice și vegetație uscată pe suprafață de 1500 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise).

06.08.2024, Secția Pompieri Băilești a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetatație uscată, în localitatea Siliștea Crucii. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la două traverse de cale ferată. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind jar, scântei.

07.08.2024, Detașamentul de Pompieri Calafat a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă, în comuna Desa. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la o anexă gospodărească, fără posibilitate de propagare. În urma acestuia a ars anexa gospodărească pe aproximativ 30 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise).

NU IGIENIZAȚI TERENURILE PRIN INCENDIERE!

Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică:

• Risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.

• Pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.

• Impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.

Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:

• Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.

• Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.

Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean.

Împreună protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre!, transmit reprezentantii ISU Dolj.

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *