Istoria orasului Macao si alte informatii utile

Situat pe coasta sudica a Chinei, orasul Macao are o poveste inedita, fiind singurul loc din China care a fost o colonizare europeana de lunga durata, aici ajungand colonistii portughezi.

Ulterior locul s-a dezvoltat armonios, imbinandu-se aici diverse culturi, religii si fenomene sociale. Iata cateva repere importante din istoria orasului Macao si alte lucruri pe care ar fi interesant sa le stii.

Denumirea orasului Macao

Se spune ca denumirea orasului ar proveni din ”Templo de a Ma”, un monument care inca sta in picioare, ridicat in secolul al XV-lea si dedicat zeitei Matsu.

Denumirea chinezeasca se refera la “porti de intrare” si se refera la niste munti care au forma de poarta, formatiuni muntoase ce poarta numele de Nantai si Beitai.

Actuala denumire oficiala “Macao” are si influente portugheze, fiind de altfel forma portugheza de pronuntie si a fost preluata ca atare in mai multe tari europene si nu numai.

Portughezii spun insa “Macau”, iar dupa preluarea guvernarii acestui oras de catre Republica Populara Chineza, asiaticii se refera la acest oras cu denumirea de “Macao”.

Sosirea colonistilor portughezi

In secolul al XVI-lea, marina europeana explora deja noi teritorii care puteau fi colonizate de catre imperialisti.

Portughezii erau in acea vreme in cautarea unor noi rute maritime comerciale catre Asia si asa se face ca au ajuns in China, unde au obtinut permisiunea de a infiinta un centru de desfacere a marfurilor la Macao.

Nu era vorba de o concesie oficiala de teritorii, iar portughezii plateau catre chinezi in fiecare an un fel de tribut pentru a-si mentine pozitia in Macao.

De ce era atat de important acest oras pentru portughezi? Pentru ca era o ruta comerciala importanta catre piete majore precum China, Japonia, Europa si India, legand mai multe noduri de transport.

Portelanuri, condimente, matasuri sau argintul erau doar cateva dintre marfurile care calatoreau intre diverse continente prin Macao.

Macao in secolul XIX

In anul 1887 se semneaza Tratatul de la Beijing intre China si Portugalia. Prin aceasta intelegere, China recunostea suveranitatea perpetua a Portugaliei asupra orasului Macao.

La acel moment se inlatura orice urma de indoiala si Macao devine in mod oficial o colonie portugheza. Cu toate acestea, populatia din Macao a ramas majoritara chineza, iar chinezii au continuat sa exercite o influenta majora in regiune.

Al Doilea Razboi Mondial a oferit o oarecare forma de protectie orasului Macao. Daca Japonia si China se aflau in Razboi, in Macao nu s-au dat lupte si orasul nu prea a avut de suferit, deoarece era teritoriu portughez (sau cel putin considerat ca atare), iar Portugalia s-a declarat tara non-beligeranta.

Retrocedarea orasului catre China

Dupa preluarea puterii de catre regimul comunist din China in 1949, relatiile cu Portugalia au devenit usor tensionate.

China considera in continuare orasul ca un teritoriu al sau, dar n-a pus presiuni prea mari.

Momentul favorabil pentru chinezi a avut loc dupa Revolutia Garoafelor din Portugalia, cand noua structura de conducere a inceput procesul de decolonizare a orasului Macao.

Portugalia a solicitat ca procesul de retrocedare sa fie finalizat cat mai repede, dar autoritatile chineze au preferat o tranzitie ceva mai indelungata.

In 1987 s-a semnat o declaratie bilaterala prin care s-a convenit ca procesul de retrocedare sa fie finalizat la data de 20 Decembrie 1999, pe modelul “o tara, doua sisteme” – unul comunist si unul democratic.

Orasul modern Macao

Dupa retrocedare, Macao a devenit o regiune administrativa cu statut special. Asta inseamna ca isi pastreaza o anumita autonomie administrativa, sociala, economica si politica, dar ramane sub influenta Chinei.

Orasul s-a dezvoltat enorm in ultimele 2 decenii, mai ales din punct de vedere economic, fiind milioane de turisti care vin in Macao in fiecare an.

In anul 2005, centrul istoric al orasului Macao a fost inclus in patrimoniul UNESCO, iar acolo se poate observa un amestec interesant de influente chineze si portugheze, un mix de civilizatii, culturi gastronomice, arhitectura, religie si traditii locale.

Macao este capitala asiatica a jocurilor de noroc

Daca nu stiai deja, te anunt ca in China jocurile de noroc sunt interzise cu desavarsire.

Astfel, unii chinezi viziteaza Macao tocmai pentru a putea participa la jocuri de noroc, jocuri pe care noi romanii le putem accesa acum chiar si pe internet si de exemplu prin intermediul unui cod promo la Yoji Casino poti incepe si tu distractia in mediul digital cu un buget net superior.

Desi Macao este sub autoritatea Chinei, orasul are liber sa se autoguverneze si are printre cele mai permisive legislatii in domeniul jocurilor de noroc.

Sunt cazinouri foarte mari in Macao, chiar replici ale unor resorturi celebre din Las Vegas, iar acesta este inca un motiv pentru care orasul este vizitat anual de milioane de turisti.

Autoritatile locale au inteles ca dezvoltarea rapida a unei industrii precum aceasta poate genera venituri uriase pe plan local si au actionat in acest sens.

In concluzie, Macao reprezinta o destinatie inedita unde se imbina intr-un mod unic diverse culturi, civilizatii si influente, deci daca ai vreodata posibilitatea sa vizitezi acest oras, n-ar trebui sa eziti nicio secunda.

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *