Implicațiile Majorării Accizelor asupra Prețurilor RCA și Carburanților de la 1 Iulie

Începând cu 1 iulie, românii se vor confrunta cu o creștere a prețurilor atât pentru carburanți, cât și pentru asigurările RCA, aceasta din urmă putând înregistra o majorare între 25-30%.


Deși ultima plafonare a fost implementată până la 30 iunie, având scopul de a controla costurile asigurărilor, majorarea accizelor pe carburanți are potențialul de a influența indirect și prețurile RCA, crescut deja sub efectul plafonării. Aceasta reprezintă o îngrijorare pentru cei opt milioane de români deținători de polițe RCA obligatorii, care ar putea fi afectați sever de eventuale ajustări de tarife.


Plafonarea tarifelor RCA a fost o măsură temporară adoptată cu scopul de a limita creșterea excesivă a prețurilor. Din păcate, aceasta nu reprezintă o soluție pe termen lung, iar dacă guvernul decide să nu prelungească plafonarea, românii se vor confrunta cu o creștere bruscă a costurilor asigurărilor.


Pentru un șofer de 30 de ani, deținător al unei mașini cu capacitatea cilindrică de până la 1.500 cmc, costul unui RCA în 2023 era de 1.400 de lei. Acum, pe fondul incertitudinii legate de plafonare și creșterea accizelor, cea mai ieftină ofertă de RCA a crescut la 1.700 de lei, în timp ce varianta cea mai scumpă poate ajunge până la 2.900 de lei.


Această variație indică o presiune semnificativă asupra bugetelor conductorilor români, evidențiind necesitatea unor măsuri imediate pentru atenuarea impactului financiar asupra consumatorilor.

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *