Îi vom alege pe deja aleşii din Parlament

Ultima săptămână de campanie electorală are două variante în care poate să se producă. Va fi anostă în continuare sau va conţine dezvăluiri explozive de o parte şi de cealaltă. Este clar că social-democraţii au avut o strategie de contact cu electoratul în teritoriu şi mai puţine dezbateri în mass-media. Foarte puţini candidaţi au putut fi văzuţi în dezbateri, alături de contracandidaţi. Au preferat fie emisiunile de promovare, în care au apărut singuri sau deplasările cu echipa, în teritoriu. Liberalii şi restul s-au confruntat cu liniile a doua şi a treia de la PSD şi nu au avut cu cine să ducă meciurile mai mult sau mai puţin grele ale campaniei electorale. Rămâne de văzut dacă strategia PSD va avea succes, desigur, în urma votului de pe 11 decembrie.

Este greu de crezut că vor mai putea apărea modificări esenţiale la nivel de sondaje şi PSD va lua cel mai probabil cele mai multe voturi, urmat de PNL. Acum totul va depinde de ce partide vor face pragul electoral şi cum se vor împărţi mandatele la redistribuire. De acest lucru va depinde şi viitoarea configuraţie a Parlamentului şi cine va face noul guvern. Se poartă bătălii pe ambele fronturi pentru un guvern PSD, în alianţă cu ALDE şi PRU, respectiv pentru un guvern PNL, în alianţă cu USR, PMP şi UDMR. La fiecare s-ar putea adăuga reprezentanţii minorităţilor, despre care se ştie că trec aproape de fiecare dată în barca guvernului, oricare ar fi acesta.

PSD şi PNL sunt partidele care au sigură intrarea în Parlament. Se spune că şi USR şi PMP. La Gorj va fi foarte greu pentru USR şi PMP să treacă de 5%. ALDE ar avea şanse la un deputat, iar PMP şi USR ar putea să îşi dispute un fotoliu de deputat. Calculele nu sunt multe când vine vorba de numele viitorilor parlamentari de Gorj. Este vorba de doi senatori: Florin Cârciumaru(PSD) şi Tudor Barbu(PNL) şi deputaţii Victor Ponta şi Mihai Weber de la PSD, precum şi Dan Vâlceanu de la PNL. Dian Popescu ar putea intra şi el în Camera Deputaţilor, din partea ALDE.

Practic mai rămâne incert un singur mandat de deputat. Este vorba de mandatul pe care şi l-ar putea disputa USR, PMP, chiar UDMR, cu şanse reduse. De asemenea, al cincilea mandat de deputat de Gorj ar putea ajunge, prin redistribuire, în curtea PSD sau a PNL. La PSD sunt şanse reduse ca Alin Văcaru să ajungă deputat, având în vedere că independentul Ion Călinoiu ar putea rupe voturi bune de la social-democraţi. Şi liberalii sunt în cumpănă cu al doilea mandat de deputat. Acest lucru depinde de procentul pe care îl vor face la nivel judeţean. PRU are şanse mici să facă 5%. Practic, dacă nu va fi nimeni arestat sau nu se va întâmpla ceva major până duminică rezultatul alegerilor de la Gorj ar putea fi cel prezentat mai sus. Lupta electorală de la Gorj se poartă practic pentru un singur mandat de deputat, restul numelor de viitori parlamentari fiind previzibile.

Daniel Popescu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *