Romania are trasee montane de-a dreptul spectaculoase, dar si mulți oameni care sunt iubitori de munte. Indiferent de anotimp, chiar daca este soare sau ploaie, acestia pleaca neechipati in drumetii si exista cazuri foarte multe cand se accidenteaza si au nevoie de interventia salvamontistilor. Asadar, salvamontistii gorjeni au intervenit de la inceputul iernii si pana in prezent, in peste 100 de actiuni de salvare a celor care au vrut sa dea dovada de curaj, escaladand muntii, fara sa fie echipati corespunzator.
Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, spune că încă de la începutul anului 2022, au fost salvate de pe munte peste 60 de persoane. Acestea fie au fost duse cu ambulanța la spital, fie au fost transportate cu mașinile personale la unitățile sanitare, având leziuni minore. În zona montană Rânca exista si echipaje de prim raspuns care reusesc sa intervina in orice caz indiferent de gravitatea acestuia.
Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România
Cele mai multe accidente au avut lco și pe pârtie, unde copiii au fost răniți din cauza celor mai mari, care încercau să schieze, deși nu erau pregătiți corespunzător.
Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România
Sabin Cornoiu mai spune că de-a lungul timpului au intervenit și la alte cazuri importante, fără să se fi întâmplat neapărat pe pârtie.
Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România
Peste tot, în ţară, se procedează la fel: fiecare serviciu Salvamont se împarte în mai multe echipe și se lucrează la turaţie maximă, fiindcă accidente se produc peste tot și în fel și chip.
Casiana Hîncu