Publicistul gorjean Dorin Brozbă lucrează în prezent la realizarea unui film de excepție despre viața și faptele de vitejie ale Ecaterinei Teodoroiu. Pelicula se va intitula „Cătălina, Eroina de la Jii” și va fi lansată anul viitor, atunci când se va împlini un secol de la trecerea în neființă a eroinei naționale. Filmul documentar va avea o durată de o oră și va fi în format alb-negru. Rolul eroinei va fi interpretat de o angajată a Muzeului Județean Gorj dar și de o fetiță din Rovinari.
Alina POPESCU
Scriitorul Dorin Brozbă a decis în urmă cu ceva veme să realizeze un film despre Ecaterinei Teodoroiu, considerând că Eroina de Jiu nu este promovată pe măsura faptelor sale. De-a lungul anilor au fost realizate fel de fel de pelicule despre Eroina de la Jiu însă a fost vorba de filme artistice, nu și documentare. În parcursul său de scriitor, Dorin Brozbă, a cules multe date și informații prețioase legate de viața și faptele Ecaterinei Teodoroiu care au fost materializate în cartea sa intitulată „Cătălina, Eroina de la Jii”, așa cum se va numi și filmul. „La acest film lucrez de o jumătate de an, pentru că nu înseamnă numai filmări. Ne-am propus ca peste două săptămâni să mergem, eu și cameramanii, la Focșani, la Mărășești acolo unde a căzut Ecaterina și unde a fost și înmormântată timp de patru ani. Cert este că dețin și material de arhivă, de la Arhiva Națională de Filme. Avem din 1935 filmări cu inaugurarea mausoleului din fața Prefecturii unde a fost prezent Regele Carol al II-lea. Avem și niște scene când Arethia Tătărescu i-o prezintă suveranului pe mama Ecaterinei Teodoroiu”, a declarat Dorin Brozbă.
Scriitorul și-a propus să lanseze filmul la Târgu Jiu, în data de 14 ianuarie 2017, de ziua Ecaterinei Teodoroiu.
Cine sunt actorii din film!
Întreaga peliculă a fost realizată pe cheltuiala publicistului Dorin Brozbă, autoritățile nedorind să se implice financiar în acest sens. Filmul va fi editat pe format DVD iar după ce va fi proiectat va putea fi găsit la Muzeul Județean Gorj și la Casa Memorială a eroinei. Actori în acest caz au fost niște tinere care au acceptat să joace rolul eroinei fără să fie remunerate. „Nu pot să le spun actori, sunt în principal două fete tinere. Este o fetiță de 10 ani de la Rovinari, Bianca Mitrică, care din viziunea mea seamănă cu Ecaterina când era copil și cea mare, Cătălina, este chiar o domnișoară care este salariată a Muzeului Județean Gorj, Adina Cotorogea. Este muzeograf de câțiva ani. Fetița face prima parte, copilăria Ecaterinei, iar partea a doua este cu adolescența, începând cu școala de la București, cercetaș și mai apoi subofițer al Armatei Române”, a mai spus Dorin Brozbă.
În filmul documentar o să apară și Sabina Lupu, nepoata de soră a Ecaterinei Teodoroiu.
PROPUNERE: 2017, „Anul Ecaterina Teodoroiu”
Publicistul a venit cu ideea ca 2017 să fie declarat „Anul Ecaterina Teodoroiu”. A explicat și de ce. „Ne-am propus, acum să vedem cum va fi prinsă în manifestările de anul viitor ale primăriei, ale Consiliului Județean și Muzeului, ca 2017, așa să-l numim noi „Anul Istoric Național Ecaterina Teodoroiu-Un veac de la jertfa eroinei poporului”. Este o propunere a mea și pe tot parcursul anului să edităm albume cu fotografii inedite ale sale, niște vederi pe care le-am descoperit în Arhivele Statului iar cu copiii cu drag de istorie să facem o mică excursie pe data de 22 august, chiar unde o să mergem noi săptămânile viitoare”, a explicat Dorin Brozbă.