Nicolae Ciucă, președinte al PNL și prezidențiabil pentru fotoliul de la Cotroceni, are o activitate „pe exterior” destul de susținută. Fie concret, prin deplasări din care nu știm exact cât pricepe, fie pe… Facebook. De ce-am pus punctele de suspensie? Simplu: luați o mostră de… postare: „Unii politicieni din România cred că politica se poate face prin postări pe Facebook și zgomot la TV, dar diplomația, în special diplomația militară, funcționează pe baze foarte diferite. Un summit NATO, mai ales dacă este găzduit de SUA, este un loc ideal pentru a întâlni reprezentanți ai tuturor aliaților noștri militari cheie și pentru a susține interesul național pentru mai multă securitate pentru noi și pentru întregul flanc estic al NATO. Iar cei mai buni oameni pentru a face acest lucru sunt cei cu expertiză, experiență și o gamă largă de contacte. Din aceste motive, am participat nu numai la îndatoririle mele oficiale, cum ar fi Adunarea Parlamentară a NATO, la care am luat cuvântul pe 9 iulie, ci și la o serie de reuniuni și întâlniri neoficiale. Și o fac pentru a-mi servi țara, la fel cum am făcut-o în toți anii petrecuți în forțele armate. #NATOSummit”. Lăsând deoparte ironia sorții din debutul postării (în condițiile în care fostul premier Ciucă este extrem, dar extrem de activ pe Facebook), aflăm că dumnealui a fost prezent la Summit-ul NATO care a mai reglementat (sperăm!) treburile cu apărarea prin partea asta de lume.
Mai aflăm, tot din postările pe Facebook (sic!) ale domnului Ciucă, că se bucură și el, dar și noi, poporul, de Ziua Franței: „Franța ne-a fost întotdeauna prieten și aliat, dar și un izvor de civilizație europeană autentică. Încă de la generația pașoptistă, occidentalizarea socială și instituțională a poporului român a avut ca model cultura și societatea franceză.
Și astăzi, Franța este un aliat de încredere al României, cu planuri de creștere a capacității trupelor din țară noastră – care urmează să ajungă la nivel de divizie până în 2027. Există un arc peste timp, care începe în urmă cu puțin peste o sută de ani, când generalul Henri Berthelot moderniza armata română. Ca și atunci, și acum traversăm o perioadă tulbure, cu amenințări și provocări, iar siguranța pe care ne-o oferă trupele franceze sub stindard NATO este esențială pentru stabilitatea României.
Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, urez tuturor cetățenilor francezi să se bucure și să fie mândri de țara lor. Idealurile Revoluției Franceze din 1789 sunt astăzi realități europene, pe care trebuie să le apărăm de inamicii libertății, egalității și ai fraternității. Vive la France!”
Dacă scapă de frământările interne, da, Franța poate fi în continuare un jucător tare în ecuația geopolitică a momentului. Altfel, e cam nasol, inclusiv pentru noi…
Ionuț Catrina