Este posibilă unitatea mișcării sindicale din CEO?

Federațiile sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia par să se fi unit pentru prima dată de la înființarea companiei și încearcă să își facă datoria față de salariați. În primul rând, au avut loc proteste cu participare redusă, e adevărat, la care au fost prezenți câțiva lideri din cadrul Federației Naționale Mine Energie. Ulterior, a avut loc o întâlnire a tuturor federațiilor cu parlamentarii din județ. Deputații și senatorii au primit o scrisoare în care sunt prezentate cererile minerilor și energeticienilor.
„Federația Naționala a Sindicatelor din Electricitate Univers, Federația Naționala Mine Energie și Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie, organizații sindicale reprezentative, ce reprezintă 93% dintr-un total de 12195 angajați ai CE Oltenia, vă solicităm, în numele salariaților pe care îi reprezentăm, să faceți demersurile necesare în vederea susținerii unor măsuri de protecție socială, ce se impun în perioada premergătoare aprobării planului de restructurare și decarbonare, înaintat Comisiei Europene. Situația actuală în care se află S CE Oltenia SA, coroborat cu planul de decarbonare adoptat la nivelul Uniuni Europene și asumat de către România, ne pune în postura de a găsi împreună cu dvs. – ca oameni politici responsabili – soluții alternative pentru evitarea unui genocid social în rândul salariaților companiei și implicit la nivelul întregului județ, dar și pentru evitarea escaladării unor conflicte și proteste spontane.
În urma întâlnirilor avute, am identificat doua probleme de maxima importanță, unde vă cerem implicare:
• Completarea al. (1) al art. 30 și modificarea art. 56 din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, propunem completarea PLX 75/2021 :

1. La al (1) al art. 30, după lit. h) se introduce o noua lit. i) care va avea următorul cuprins :
,,i) unitățile de producție a energiei electrice și termice și unitățile de extracție a cărbunelui .
Punctul 2 și punctul 3, din PLX 75/2021, rămân in forma propusă de inițiatori.Termenul limita pentru depunerea amendamentelor este 15.02.2021.
• În premisa derulării unui program de restructurare ce va avea loc in intervalul 2021-2025, solicităm introducerea S Complexul Energetic Oltenia SA pe Lista operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în conformitate cu prevederile ORDONANŢEI DE URGENŢĂ nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici.
A sosit momentul ca împreună, cu mic, cu mare, să ne unim forțele și să demonstrăm că interesul oamenilor primează în fața oricăror alte interese și orgolii”, se menționează în scrisoarea care a ajuns la parlamentarii din județ.
Este pentru prima dată când liderii de sindicat din companie își dau mâna, mai greu, și se unesc în jurul unor cereri comune către mediul politic și către guvernanți. Chiar și administrația Complexului Energetic Oltenia a tratat cu deschidere protestul din Piața Prefecturii, arătând susținere față de problemele salariaților, din perspectiva anilor care vin și a necesității unor măsuri de protecție social față de angajații care vor ieși din sistem. O lege a pensionărilor favorabilă ar mai atenua din impactul social și ar transforma angajații din viitori șomeri în viitori pensionari.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *