Vineri, 9 septembrie, a avut loc Școala de Vară a Tineretului Social-Democrat. La Costinești, într-o atmosferă încă estivală, tinerii din PSD – pe lângă distracția aferentă – au primit și sfaturi din partea seniorilor. Cum la o astfel de acțiune a centrului nu putea lipsi președintele partidului, Marcel Ciolacu a venit și, printre altele, le-a vorbit inclusiv despre… criza prețurilor din domeniul energetic.
Unde, lăsând la o parte propaganda, România este – paradoxal – ca milionarul cu pantalonii rupți în dos. Plastic, nu? Adică nu orice stat european cărbune ca România, dar nu-l poate exploata corespunzător. În fine, revenim cu analiza după ce citiți rândurile urcate pe Facebook de către Marcel Ciolacu:
„Reglementarea pieței energetice pentru doi ani este soluția necesară pentru ca populația și economia să plătească prețuri corecte la curent electric și gaze!Primul pas este să descurajăm urgent specula din piață! Observ că, de la adoptarea ordonanței de urgență a guvernului, prețurile din piața zilei următoare au scăzut semnificativ! Acesta este un prim semn bun că încep să se resimtă efecte concrete.
Următoarea prioritate este ca, în Parlament, să lărgim aria celor protejați prin prețuri plafonate la energie și gaze. Iar apoi să construim un mecanism coerent de #reglementare pe tot lanțul energetic, aplicabil în 2023 și 2024.
Acesta este planul cu care #PSD va merge în Coaliția de guvernare! Doar așa, România va avea o plasă de siguranță care să ne asigure că putem produce suficientă energie- pentru a susține consumul intern- până ce exploatarea tuturor rezervelor de gaze din Mare Neagră ne va conduce pe traseul independenței energetice.
Acesta este fundamentul pachetului #Sprijin pentru România!”
Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului: cei din PSD e drept că s-au opus – nu știm dacă de fațadă ori nu – când au venit cu liberalizarea pieței liberalii, având în spate (și) ideile celor din USR. Care acum, să vezi minune, sunt oripilați de liberalizarea pieței de energie.
Am mai discutat și eu, în virtutea scumpirilor existente și a celor viitoare, despre una, despre alta. Cam toată lumea spune același lucru: nu poți combina liberalizarea pieței de energie cu decarbonizarea forțată, pe repede înainte. Asta dacă nu vrei să ai o bombă socială teribilă! Eh, noi putem, noi facem. Sau am făcut deja.
Ionuț Catrina