În perioada 21 – 25 iunie, Festivalul cultural Dealul Muierii, Ediţia a II a se va organiza în mai multe județe din Oltenia.
În acest proiect vor fi implicate judeţele Gorj, Dolj şi Vâlcea.
Proiectul intitulat ”Dealul Muierii” pune în valoare o legendă din trecut, undeva la începutul secolului XVIII, când femeile, de teama turcilor, stăteau ascunse de câteva luni, împreună cu copiii şi bătranii, în: Peştera din Polovragi, Peştera Muierii și Peştera Frumoasă din Vaideeni.
Primăria Dănciulești, Zătreni și Livezi vor organiza cu această ocazie, pe 24 iunie, de sânziene, pe dealul muierii în Piscul Ursului din Satul Obârșia o horă și un spectacol deosebit care va începe de la ora 17:00.
Constantin Lițoiu, primar Zătreni
Vor fi implicate 21 de comune din cele 3 judeţe, fiind vorba despre Goieşti,Brădeşti,Melineşti,Fărcaş,Tălpaş,Dănciuleşti,Stejari,Logreşti,Bustuchin,Roşia de Amaradia,Alimpeşti,Bumbeşti Piţic,Baia de Fier,Polovragi,Vaideeni,Alunu,Mateeşti,Grădiştea,Livezi,Zătreni, Ghioroiu.
În Oltenia, legenda va fi pusă în scenă în perioada 21 – 26 iunie și va prezenta plecarea femeilor din cele trei peșteri și izgonirea turcilor aflați în zona Cetății Dacice de la Grădiștea.
Tot traseul Dealul Muierii de la Peșteri si până în satul Cruci, comuna Goiești, măsoară 104 km, însă fetele vor merge doar 83 km pe jos pe deal, plecând din Peșteri in dimineața zilei de 22 iunie și ajungând în 26 iunie în satul Gurița din comuna Goiești, în apropierea Craiovei.
Casiana Hîncu