Complexul Energetic Oltenia a rămas cu sub 12.000 de salariați, după implementarea programului de disponibilizări colective. Este vorba de un program cu un total de 726 de persoane pe listele de concedieri colective, din care au plecat efectiv din companie în jur de 500. De asemenea, alte 500 de pensionări au avut loc în prima jumătate a acestui an. Astfel, în momentul de față mai sunt 11.200 de salariați la Complexul Energetic Oltenia, după cum a precizat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia. În perioada imediat următoare, vor părăsi compania și ultimele persoane înscrise pe listele de concedieri colective. Prin urmare, s-ar putea ajunge la 11.000 de mineri și energeticieni sau chiar se va scădea sub 11.000 de salariați la cel mai mare angajator din Oltenia în momentul de față.
În același timp, numărul de angajați la nivelul Complexului Energetic Oltenia ar putea fi și mai mic până la finalul acestui an. Este vorba de promulgarea recent a actului normativ prin care este modificată Legea pensiilor. Astfel, în sectorul energetic vor fi introduse condițiile speciale de muncă. Și la Complexul Energetic Oltenia sunt câteva mii de angajați care vor beneficia de scăderea vârstei de pensionare de la 55 la 52 de ani. Condiția de pensionare anticipată va fi ca beneficiarul să aibă o vechime de minimum 25 de ani. Potrivit unei estimări a administrației Complexului Energetic Oltenia, în momentul de față sunt peste 3.000 de angajați din zona de producție care ar putea să iasă la pensie, după ce noua lege va intra în vigoare. În momentul de față, legea a fost promulgată și va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică la jumătatea lunii viitoare.
Cu toate acestea, este necesar să fie elaborate normele de aplicare de către ministerul de resort. Inclusiv administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia ar putea fi angrenate în elaborarea normelor respective. În plus, la nivelul companiei este în derulare programul de reducere a numărului de salariați cu plata unui venit de completare până la ieșirea efectivă la pensie. Până în 2026, de la colosul energetic vor pleca peste 6.200 de persoane, iar în 2030, Complexul Energetic Oltenia va funcționa cu 2.600 de mineri și energeticieni. Societatea va trebui să se restructureze din temelii, urmând să își reducă la 3 grupurile pe cărbune și să construiască blocuri energetice pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice.
Complexul Energetic Oltenia a primit mai multe scrisori de intenție din partea unor companii care vor să participe la noile proiecte pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Potrivit lui Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, sunt scrisori de intenție de la companii din țară și din Uniunea Europeană, dar și de la firme din afara Uniunii Europene. Interesant este că inclusiv antreprenori din Gorj s-au arătat interesați să investească alături de Complexul Energetic Oltenia în cadrul companiilor public-private pentru realizarea celor două grupuri pe gaze naturale sau a parcurilor fotovoltaice.
După 2026, la Complexul Energetic Oltenia rămân grupurile 5 și 6 de la Rovinari și 5 de la Turceni. Carierele se închid astfel: Peșteana 01.01.2022, Lupoaia și Husnicioara 01.01.2023, Jilț Sud 01.01.2024, Tismana 01.01.2025. După 2026 societățile nou create vor avea 60% din cifra de afaceri. După 2026, producția de energie electrică pe bază de cărbune cărbune va fi de 3 TWh.
Andrei Merfu