Cum va afecta carantina parțială sau totală activitatea CEO

Măsurile luate pentru stoparea pandemiei de coronavirus vor avea efecte și în plan economic. Este foarte clar că vor fi suspendate foarte multe activități economice în perioada carantinei parțiale. Cele mai dure efecte vor fi cele pe termen lung, nu cele pe termen scurt. Vor fi însă mult mai greu de gestionat efectele pe termen lung decât cele pe termen scurt.
Vor fi închise o serie de sectoare economice. Este vorba în principal de sectorul horeca. Este un total de un milion de locuri de muncă în acest sector de activitate. Este clar că sezonul de iarnă, în special la horeca din zona montană, va fi compromis, cel puțin în prima parte a sezonului. Este greu de crezut că va scădea numărul de infectări după sărbătorile de iarnă. Deocamdată, să ajungem și acolo. Vor fi mii și sute de mii de oameni care se vor întreba din ce o să trăiască în lipsa unui venit care să le asigure traiul de la o lună la alta sau de la o zi la alta.


Pe termen scurt vor fi afectate companiile energetice, precum Complexul Energetic Oltenia. Este destul de clar că închiderea unor activități economice sau suspendarea activității unor societăți comerciale va avea ca efect direct scăderea consumului de energie electrică. Prin urmare, Complexul Energetic Oltenia va produce mult mai puțină energie electrică, față de perioada anterioară, fie că vorbim de pandemia de coronavirus, fie perioada anterioară.


Sunt și efecte bune și mai puțin bune pentru Complexul Energetic Oltenia când vine vorba de a produce sau nu energie electrică. În primul rând este o companie care are ca obiect de activitate producerea de energie electrică, agent termic și cărbune. Așadar, a fost înființată să producă, nu să stea. Orice reducere a activității se reflectă în vânzările de energie electrică. Dacă nu va produce energie electrică și nu o va vinde, atunci Complexul Energetic Oltenia nu va avea încasări pentru plata taxelor și a salariilor. Dacă nu produce, are stocuri de lignit.


Sigur că vin banii din credite și din împrumuturile pentru plata certificatelor de CO2. Probabil că pe acest lucru mizează și administrația companiei. Anul acesta au intrat în conturile colosului energetic 251 de milioane de euro. Banii au fost utilizați pentru plata certificatelor de CO2 și chiar pentru plata salariilor și a unor taxe ori pentru plata unor furnizori. Așadar, nu a mai existat grija producției de energie electrică și a vânzărilor. La fel se va întâmpla și în anul 2021. Compania energetică va beneficia din nou de un împrumut în valoare de 241 de milioane de euro și tot pentru plata certificatelor de CO2. Condiția va fi aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia. Așadar, CEO nu va avea nici în 2021 grija producției de energie electrică și a plății certificatelor de CO2.


Șefii companiei nu trebuie să se culce cu gândul că vin banii gratis de la stat și nu vor mai trebui să facă nimic. Nu este nimic gratuit pe lumea aceasta și va trebui să fie implementat Planul de restructurare a CEO, dacă va fi aprobat. Dacă nu, urmează falimentul pentru CEO.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *