Angajații Complexului Energetic Oltenia ies și săptămâna aceasta în stradă. Este vorba de zeci de membri ai Sindicatului Energia din cadrul Termocentralei de la Rovinari. Este de altfel organizația care a și solicitat autorizație din partea Primăriei Târgu Jiu. Documentația vizează însă participarea a peste o mie de persoane. Până acum nu s-a reușit o asemenea participare.
Minerii și energeticienii cer aplicarea legislației pentru pensionarea mai devreme a angajaților din Complexul Energetic Oltenia. Protestele au loc în fiecare zi de joi, de la ora 16,00, timp de două ore. Sunt însă proteste la care participă zeci de oameni și cu siguranță că nu sunt luate în seamă de autorități. În această perioadă au loc și dezbaterile cu privire la OUG privind decarbonarea.
Este de amintit că recent a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social, având pe ordinea de zi un singur proiect de OUG și anume: Ordonanță de urgență privind decarbonizarea sectorului energetic.
Ședința a fost prezidată de secretarul de stat Constantin Ștefan, în calitate de președinte al Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Energiei.
La ședință au mai participat din partea Ministerului Energiei secretarul de stat Dan Dragoș DRĂGAN, alături de reprezentați ai direcției tehnice inițiatoare a acestei ordonanțe, reprezentantul Ministerului Muncii, Arabela PISCOCIU, reprezentanții confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național, respectiv Dumitru COSTIN – președintele Blocului Național Sindical, Mihail BÎRSANU – expert Blocul Național Sindical, Gabriel CĂLDĂRUȘE – expert Blocul Național Sindical și vicepreședinte F.N.S.E Univers, Dumitru PÎRVULESCU, CARTEL ALFA/ președinte FNME, Dorin VEZURE – secretar general Federația Națională Mine – Energie, Dumitru POPA – CARTEL ALFA, Constantin MARȚIAN – CSDR, Laurențiu BOGATU – președinte COMPIROM.
În deschiderea ședinței, domnul secretar de stat Constantin Ștefan a prezentat ordinea de zi și a dat cuvântul președintelui Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.
Reprezentantul BNS a adus în atenție că prezentul proiect de OUG nu este însoțit de o analiză de impact care să vizeze influența reducerii semnificative a capacităților de producție asupra prețurilor energiei electrice din România și a solicitat următoarele:
- Retragerea prezentului proiect de OUG în vederea rescrierii acestuia având în vedere un alt tip de ”filozofie legislativă” care să vizeze în paralel atât închideri de capacități de producție pe bază de lignit și huilă, dar și punerea în funcțiune de noi capacități de producție care să acopere necesarul energetic al României (obiectiv: menținerea securității energetice a României).
Dacă acest lucru nu este posibil, BNS consideră că Nota de fundamentare a acestei OUG ar trebui să facă referire și la un document complementar care să vizeze obiective, termene și surse de finanțare pentru punerea în funcțiune de noi capacități de producție care să acopere necesarul energetic. - Decalarea termenelor de închidere a actualelor termocentrale ce produc energie electrică pe bază de lignit și huilă în urma renegocierilor care se impun a fi făcute cu Comisia Europeană. Această solicitare are în vedere consecințele războiului din Ucraina, cât și sancțiunile economice impuse Rusiei care au schimbat complet fundamentele strategice și economice ce au stat la baza adoptării unor angajamente la nivel european de către statele membre UE vizate, cu privire la decarbonizarea sistemului energetic, în cursul anului trecut. Decalarea termenelor nu înseamnă neîndeplinerea obiectivelor, ci doar modificarea lor în contextul actual.
- Înlocuirea în viitorul proiect de OUG a sintagmei ”închiderea definitivă și ireversibilă a grupurilor energetice…” cu sintagma ”închiderea și trecerea în conservare a grupurilor energetice…” De asemenea, se impune menționarea în proiectul de OUG a surselor de finanțare ce vizează închiderea, conservarea și paza acestor obiective.
- Menționarea la Art. 16 paragraful 1 ca partenerii sociali naționali reprezentativi să aibă statut de invitați permanenți în cadrul Comitetului Interministerial al Cărbunelui.
Blocul Național Sindical consideră că această abordare simplistă privitoare la decarbonizarea sectorului energetic fără a asigura alternative solide care să ducă la consolidarea securității energetice a României, intră în coliziune cu interesele naționale de securitate, așa cum sunt ele definite în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.
Președintele F.N.M.E Pîrvulescu Dumitru și vicepreședintele Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate UNIVERS, Căldărușe Gabriel, au formulat următoarele observații referitoare la proiectul Ordonanței de Urgență:
l) Eliminarea din textul O.U.G. a sintagmei închiderea definitivă și ireversibilă a grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă;
2) Eliminarea anexelor nr. 1 și 2 și reformularea articolelor care fac trimitere la acestea;
3) Oprirea grupurilor energetice pe cărbune doar atunci când grupurile pe gaz vor fi puse în funcțiune;
4) Extinderea perioadei de funcționare a grupurilor energetice pe cărbune cel puțin până în anul 2035;
5) În vederea funcționării sigure și stabile a sistemului energetic național, grupurile energetice propuse pentru oprire conform proiectului O.U.G., trebuie menținute în rezervă tehnică;
6) Corelarea politicii de personal a Complexului Energetic Oltenia S.A. cu măsurile mai sus menționate;
7) Angajamentul factorilor responsabili guvernamentali privind modificarea O.U.G. nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective ca urmare a aplicării programului de decarbonare și de închidere a minelor în perioada 2019-2032, în sensul stabilirii duratei de acordare a venitului lunar de completare de minim 4 ani (anual, pe toată durata de aplicare, valoarea venitului de completare să fie actualizată în funcție de evoluția salarialui mediu brut pe economie) și menținerea condițiilor de muncă avute anterior concedierii;
8) La închiderea efectivă a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, salariații concediați să beneficieze de plăți compensatorii acordate de la bugetul de stat, iar cuantumul acestora să fie egal cu echivalentul a 48 de salarii medii brute pe economie;
9) Implicarea directă a statului român pentru dezvoltarea durabilă a zonelor afectate de decarbonizarea sectorului energetic.
Reprezentanții F.N.M.E si ai Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate UNIVERS au atras atenția că nu există în toată Europa Centrală și de Est o astfel de lege.
OUG va fi adoptată de către Guvern în curând și va produce efecte juridice. Va merge și la Parlament pentru a deveni Lege. Acolo ar putea fi modificată esențial.
Andrei Merfu