Creștinii sărbătoresc astăzi, 14 octombrie, Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva, prăznuită în fiecare an pe 14 octombrie, este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. În unele locuri există obiceiul prin care icoana Sfintei Parascheva este așezată aproape de fântâni și izvoare.


Ziua Sfintei Parascheva este cunoscută ca zi de pomenire în memoria celor plecați dintre noi. Există obiceiul să se ofere pomană pâine din grâul nou și din mustul produs în propria ogradă.

Conform tradiției, de Sfânta Parascheva, țăranii pot să afle vremea la iarnă și în funcție de modul în care care dorm oile în ziua prăznuirii: dacă oile dorm unite, atunci iarna va fi grea, daca dorm răsletite, iarna va fi una blândă. Dacă afară este frumos sau mohorât, așa vor fi toate sărbătorile până la finalul anului.


Dacă zilele au fost ploioase, atunci înseamnă că iarna se apropie cu repeziciune și primele ninsori vin curând.


Pe măsură ce faima Sfintei Parascheva s-a răspândit în întreaga țară, aceasta a început să fie numită Vinerea Mare de toamnă sau Vinerea celor 12 vineri.


De Sf. Parascheva nu trebuie lucrat câmpul, nu se spală rufe și sunt interzise cusutul și torsul. Conform tradiției, fetele care spală și cos în această zi rămân nemăritate.


De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveți și poame în formă de cruce.

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *