Constantina Diţă Tomescu, ultramaraton pentru F.R.A.

Gorjeanca Constantina Diţă Tomescu (51 de ani) îşi continuă vizitele în ţară pentru a-şi prezenta candidatura la preşedinţia Federaţiei Române de Atletism. Fosta campionă olimpică a recunoscut că nu are o misiune uşoară, iar condiţiile de pregătire ale atleţilor diferă de la o regiune la alta. Săptămâna trecută, “Puşa” a dat un interviu chiar pe Stadionul “Emil Alexandrescu”, în care a vorbit despre principalele probleme constatate la faţa locului.


“Mă bucur că pot să fac acest ‘ultramaraton’, de a merge prin ţară, şi a vedea problemele fiecărui club pentru a putea face un proiect de viitor. Vreau să reuşesc să acopăr toate cluburile din ţară. Sunt peste 250 de cluburi la Federaţia Română de Atletism şi îmi doresc să văd problemele la rădăcina ierbii. În primul rând, antrenorii se plâng de condiţiile de pregătire. O spun cu durere în suflet, în unele judeţe am fost foarte dezamăgită de ceea ce am găsit: stadioane în ruine, copiii nu au unde să se antreneze, este foarte greu. Sper ca, pe viitor, să rezolvăm aceste probleme, pentru că un sportiv are , în primul rând, nevoie de o bază sportivă”, a declarat campioana din Gorj.


Constantina Diţă Tomescu a spus apăsat că atletismul românesc este departe de performanţele de altădată. În opinia ei, principala cauză pentru decădere o reprezintă lipsa fondurilor, dar şi slaba organizare la nivel federal.


“Lipsa cantonamentelor centralizate, cum erau pe timpuri, nu mai duce la performanţă. Deja se vede clar că atletismul românesc este în decădere. Sunt câţiva sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice, dar noi, ca Federaţie, cu peste 250 de cluburi, nu putem avea doar 5 sportivi calificaţi. Cred că ar trebui să ne dăm seama că dacă nu-i alocăm sportului un buget mai mare, o să ajungem să nu mai avem niciun rezultat. Cred că dacă am avea un venit în plus de la sponsori, ne-am descurca, pentru a avea copii în cantonamente, suplimente, echipamente, dar trebuie să luptăm pentru ca oamenii de la companii mari să ajute sportul”, a mai declarat fosta atletă.
Interesul autorităţilor locale pentru sport diferă de la o zonă la alta. Dacă existe premise îmbucurătoare în anumite comunităţi, atletismul este lăsat de izbelişte de alţi primari.


“Foarte mulţi primari au fost deschişi, mi-au arătat proiecte de viitor în care includ şi pista de atletism la stadioane. Se luptă să facă ceva pentru sportivi, dar sunt şi localităţi unde autorităţile nici măcar nu dau un leu pentru sport. E foarte grav”, a precizat Diţă Tomescu.
Gorjeanca a evidenţiat şi principalele obiective pe care le va avea dacă va câştiga preşedinţia FRA.


“Primul lucru ar fi baza ‘Iolanda Balaş Soter’ din capitală, pentru că nu aveam un stadion internaţional omologat. Apoi, aş crea, pentru sportivi şi antrenori, loturi lărgite pentru cantonamente. Al treilea obiectiv este refacerea bazelor sportive din ţară. În ultimii ani, s-au făcut favoritisme în atletismul românesc. Cu o echipă bună, cu comunicare şi transparenţă în FRA, eu spun că se pot face lucruri foarte frumoase. Putem aduce performanţa înapoi”, a concluzionat fosta campioană olimpică.

Cătălin Pasăre

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *