Situația Complexului Energetic Oltenia pare să fie mai complicată de la o zi la alta. Incertitudinea primează în compania energetică și viitorul colosului energetic pare să fie sumbru. Partidele politice se luptă prin declarații care nu fac altceva decât să-i demoralizeze pe angajații CEO, dar și pe românii care își doresc un răspuns sigur. Ce se întâmplă, de fapt, cu CEO?
Din luna iunie, grupurile energetice nr. 3 Rovinari și nr. 7 Turceni, vor intra în conservare, deși reprezentanții PSD și PNL au dat asigurări că nu se va închide nicio unitate a companiei, în 2023.
„Complexul Energetic Oltenia nu se va închide, doar va suferi modificări”. Este declarația Gabrielei Tîrsu, secretarul general al PNL Gorj, care dă asigurări că nu va fi închisă compania energetică, în schimb, va suferi modificări. Aceste modificări fac referire la conservarea mai multor grupuri energetice prin amendamente propuse chiar de aceștia. Liberalii susțin că este una dintre soluțiile potrivite în acest moment, având în vedere situația economică și energetică din prezent, a României.
Gabriela Tîrsu, secretar general PNL Gorj:
În PNL au fost făcute modificări privind membrii care fac parte din formațiunea politică. Gabriela Tîrsu spune că pentru o bună funcționare a partidului, se așteaptă să li se alăture numai persoane cu coloană vertebrală demne de acest partid, partid politic prin intermediul căruia va putea fi salvat Gorjul, CEO și tot ce ține de o dezvoltare economică a județului.
Gabriela Tîrsu, secretar general PNL Gorj:
Preşedintele PNL Gorj, senatorul Ion Iordache, a propus, în ianuarie, trei amendamente care vor modifica termenele de închidere a unor grupuri energetice ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi menţinerea lor în activitate până când se pun în funcţiune alte capacităţi de producţie.
Așadar, propunerea legislativă privind condiționarea retragerii din exploatare a grupurilor energetice pe bază de lignit este:
- Amânarea retragerii din exploatare a capacității de 975 MW (Grup 6 Rovinari, Grup 4 Turceni, Grup 7 Isalnita), până la data intrării în exploatare comercială a noilor investiții în capacități pe gaz natural, tip CCGT de 1325 MW ale Complexului Energetic Oltenia, prin ordin al Ministerului Energiei.
- Trecerea în rezervă de capacitate a Grup 6 Rovinari, Grup 4 Turceni, Grup 7 Isalnița până la 31 decembrie 2032.
- Menținerea în funcțiune a grupurilor energetice pe bază de lignit până la procesarea întregii cantități de lignit rezultată din Programul de Închidere a Activității miniere a carierelor.
Senatorul PNL Ion Iordache a mai transmis că: “În perioada următoare vom elabora și alte amendamente aduse OUG 175/2022 care modifică legea 334/2022 privind decarbonarea sistemului energetic național prin care PNL Gorj își propune să asigure CEO și energiei produse pe bază de cărbune continuitate până la momentul în care investițiile în grupurile noi vor fi realizate și date în folosință”.
Casiana Hîncu