Complexul Energetic Oltenia (CEO) va organiza în ultima decadă a lunii iunie o serie de licitații dedicate vânzării bunurilor scoase din uz sau care nu mai sunt necesare în cadrul companiei. Aceste bunuri provin din diverse unități ale CEO, inclusiv utilaje din cariere miniere, foste subunități miniere și echipamente ale sucursalelor electrocentrale. Valoarea totală estimată a bunurilor oferite la licitație depășește 200 milioane lei (aproximativ 40 milioane euro).
Licitațiile vor viza bunuri provenind din următoarele locații: Sucursala Electrocentrale Ișalnița, Unitatea Minieră Cariere Roșia, Sucursala Minieră și Sucursala Electrocentrale Rovinari. Astfel, licitațiile pentru Sucursala Electrocentrale Ișalnița sunt programate pentru 16 și 20 iunie și vor include 185 de repere și 3 utilaje de mare capacitate. La Unitatea Minieră de Cariere Roșia, licitația este programată pentru 19 iunie și va viza, între altele, vânzarea unor tractoare evaluate la aproximativ 100.000 lei.
Un lot important este reprezentat de 29 de utilaje de mare capacitate, evaluate la peste 200 milioane lei, care vor fi scoase la vânzare pe 18 iunie. În cadrul aceleiași licitații, vor fi oferite și 21 de abzețere și transportoare cu bandă, cu o valoare estimată de 8,5 milioane lei, provenind din Carierele Peșteana Sud, Jilț Sud, Jilț Nord și Rovinari. De asemenea, vor fi disponibile 8 excavatoare și mașini de haldat, cu o valoare totală de 195 milioane lei, din locațiile Peșteana Sud, Seciuri și Rovinari. Termocentrala Rovinari va organiza o licitație pe 17 iunie pentru patru utilaje vechi, evaluate la un total de 51.000 lei.
Aceste licitații reprezintă o oportunitate de valorificare eficientă a bunurilor care nu mai sunt utilizate în activitatea curentă a Complexului Energetic Oltenia, contribuind la optimizarea resurselor și la recuperarea unei părți din valoarea acestora.
În paralel, Cariera Minieră Roșia-Peșteana, cea mai mare carieră din cadrul CEO, va beneficia în curând de un sistem avansat de supraveghere video, a cărui instalare și punere în funcțiune sunt aproape finalizate. Acest proiect face parte din strategia administrației CEO de îmbunătățire a securității și monitorizării activităților în carierele miniere.
Totuși, implementarea sistemului a generat unele reacții din partea angajaților Carierei Roșia-Peșteana. Unele voci exprimă îngrijorări privind posibilitatea unei monitorizări excesive a prezenței și activității la locul de muncă, care ar putea afecta condițiile de lucru. Există, de asemenea, speculații legate de posibile intenții ale conducerii privind reducerea efectivului de personal, în contextul planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia.
Conform acestui plan, începând cu 1 ianuarie 2026, grupurile energetice pe bază de cărbune și carierele miniere vor fi puse în rezervă, ceea ce va determina încetarea activității, în lipsa unor modificări aprobate de Comisia Europeană până la finalul anului curent. Această situație implică necesitatea identificării unor soluții pentru reintegrarea profesională a angajaților afectați, precum și asigurarea unei monitorizări eficiente a echipamentelor și utilajelor rămase în exploatare.
Sistemul de supraveghere video va fi gestionat printr-o stație centrală, care va coordona fluxul de informații din toate punctele de lucru ale CEO. Acesta va sprijini asigurarea funcționării corespunzătoare a infrastructurii și va facilita controlul operațiunilor miniere în contextul modificărilor structurale ale companiei.
În acest context, Nicolae Mitea, membru de sindicat și angajat al Carierei Miniere Roșia, a declarat: „Au fost instalate peste o sută de camere de supraveghere în cariera minieră și în fostele perimetre. Unii dintre noi consideră că investiția ridică întrebări privind scopul monitorizării și impactul asupra condițiilor de muncă. Probabil că supravegherea va fi necesară în situația unei reduceri a personalului, însă intențiile administrației nu sunt clare.”
Andrei Merfu