Complexul Energetic Oltenia trebuie să prezinte în luna august Planul de restructurare și decarbonare. Este vorba de un plan care se va întinde pe 5 ani și care va avea ca rezultat restructurarea masivă a grupurilor pe bază de cărbune și a carierelor miniere. Se vehiculează implementarea unor grupuri pe gaze naturale, a unor parcuri fotovoltaice. În cele din urmă vor mai rămâne și cinci blocuri energetice pe bază de cărbune, în județul Gorj, la termocentralele din Rovinari și Turceni.
„Pentru a rămâne în piață, în condițiile intensificării politicilor de decarbonare, CEO are în vedere un Plan de decarbonare pentru trecerea de la producția pe bază de cărbune la cea pe bază de gaze naturale și regenerabile. Acest Plan va fi introdus în Planul de restructurare și decarbonare 2020-2025 al Societății Complexul Energetic Oltenia S.A, aflat în curs de elaborare. Se au în vedere următoarele investiții: Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 60 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente S.E. Rovinari; Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 80 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente S.E. Turceni; Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 75 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente S.E. Ișalnița; Parc fotovoltaic – E.M.C. Roșia – Rovinari – construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 95 MW pe halda interioară din cadrul carierei Tismana – E.M. C. Roșia – Rovinari; Construcția unui bloc de 400 MW, pe gaz natural, la S.E. Turceni; Construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la S.E. Ișalnița; Reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW la SE Turceni; Retehnologizarea/Modernizarea microhidrocentralei de 2 MW la SE Ișalnița. Aceste proiecte însumează investiții în capacități energetice de cca. 1.650 MW în valoare de 7,250 miliarde de lei.”, potrivit planului de relansare economică al Guvernului.
Suma care va fi primită de la Guvern sau din fonduri europene de către Complexul Energetic Oltenia este de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Nu va fi mare lucru, dacă din banii respectivi vor fi achitate și certificatele de CO2, mai ales dacă prețul va fi similar celui actual sau dacă va trece de 30 de euro bucata. Sigur că după 2025 vor fi mai puține grupuri pe bază de cărbune și vor fi mai puține certificate de CO2 de achitat. În 5 ani certificatele vor costa exact 1,5 miliarde de euro, dacă prețul va rămâne de 30 de euro bucata și numărul de certificate va fi tot ca în 2020. Este de întrebat de unde vor veni banii pentru finanțarea blocurilor pe bază de gaze naturale și a celorlalte investiții, dacă este nevoie de peste un milliard de euro pentru taxa de poluare.
Va fi nevoie de noi și noi împrumuturi. Cum vor arăta exproprierile în minerit este, de asemenea, important, având în vedere că până în 2026 se vor închide patru cariere miniere. Complexul Energetic Oltenia va avea peste 5 ani aproape 8000 de salariați. Aceasta este prognoza actualei conduceri. Vor fi mii de pensionari în plus în Gorj și mii de locuri de muncă mai puține. Cine va avea responsabilitatea de a construi alternative economice. Unde sunt politicienii și de ce nu spun nimic despre cum va arăta economia județului Gorj peste 5 ani. Își asumă cineva răspunderea față de Gorj și de ce se va întâmpla cu județul după 2026?
Andrei Merfu