CEO a rămas fără mii de specialiști în doi ani

ceo

Complexul Energetic Oltenia a rămas fără mii de specialiști în ultimii doi ani. Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a făcut public faptul că în ultimii doi ani compania energetică a pierdut un număr record de salariați specializați în diferite meserii. Dumitru Pârvulescu a declarat că peste 4.000 de specialiști au părăsit compania și s-au pensionat. Sunt pierderi care nu pot fi acoperite, cu toate că se încearcă formarea altor angajați. „Este greu să mai faci ceva când îți pleacă 4.000 de specialiști în 2 ani de zile. Este cel mai mare exod de specialiști de la o companie în ultimele decenii. Nu ai cum să înlocuiești peste noapte oameni cu zeci de ani de experiență. Cel puțin un an este nevoie pentru a specializat un coleg cât de cât. Pentru alții și mai mulți în funcție de sector. Ei vor să învețe…Nu cred că se va respecta pe reducerea de personal Planul de restructurare. Nu ai cum să reduci și mai mult.”, a menționat Dumitru Pârvulescu, liderul Federației Naționale Mine Energie.


În același timp se pregătesc negocieri pentru noul Contract Colectiv de Muncă de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Nu a mai rămas prea mult timp până la debutul negocierilor pentru viitorul Contract Colectiv de Muncă de la Complexul Energetic Oltenia. Potrivit legislației specifice, este obligatoriu ca administrația companiei energetice să convoace sindicatele la negocieri cu 60 de zile înainte de expirarea Contractului Colectiv de Muncă. La Complexul Energetic Oltenia, Contractul Colectiv de Muncă expiră pe 1 aprilie 2024. Prin urmare, federațiile reprezentative trebuie să fie convocate pe 1 februarie la primele discuții. Din Comisia de Negociere a CCM vor face parte 15 membri, însă este aproape sigur că nu vor mai fi patru federații sindicale reprezentative la negocierile din acest an, ci numai două. Complexul Energetic Oltenia mai are în momentul de față în jur de 9.000 de mineri și enegeticieni. Potrivit Planului de restructurare la 1 ianuarie 2024 ar fi trebuit să mai fie la CEO 7.780 de salariați.


În același timp, lipsa unui program de investiții a început să se reflecte în starea proastă a echipamentelor. O sucursala electrocentrale din Complexul Energetic Oltenia sunt probleme cadastrale care împiedică noi investiții. Astfel, la Termocentrala de la Ișalnița au fost programate acțiuni de promovare a unor investiții și este necesară verificarea unor acte cadastrale pentru a stabili exact situația proprietății în baza cărților funciare existente. Este de amintit că pe amplasamentul depozitului de zgură și cenușă mal stâng se va construi un parc fotovoltaic. Este necesară rezolvarea problemelor de proprietate pentru traseul cablurilor de transport energie pentru obținerea certificatului de urbanism. Potrivit Complexului Energetic Oltenia în momentul de față se suprapun anumite proprietăți și nu pot fi emise actele necesare pentru demararea noii investiții în regenerabile. Complexul Energetic Oltenia și-a mai propus să construiască și o centrală pe gaze naturale la Termocentrala de la Ișalnița. Aici nu au mai fost realizate investiții noi și reparații majore în ultimii ani. S-a mers pe închiderea capacităților existente.


Astfel, o serie de echipamente sunt defecte la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Este nevoie de aparate de încălzire pentru holuri și pentru camera de comandă. Sunt necesare convectoare noi, dat fiind faptul că actualele echipamente care asigură încălzirea nu mai pot fi reparate. Acestea au o vechime consierabilă și nu mai este sustenabil să fie investite sume în mentenanță și reparații, dacă intră imediat în avarie. S-a ajuns la concluzia că nu mai nu mai sunt funcționale și nu mai pot fi reparate de către personalul de la Mentenanță de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. Aparatele de încălzire trebuie să asigure un climat corespunzător pentru personal și pentru echipamentele din camera de comandă și din alte spații unde este nevoie să fie menținută o anumită temperatură ambientală.


Este de amintit că Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița are o situație aparte. A fost oprită complet la 1 ianuarie 2024. Singurul grup rămas a intrat în rezervă. Situația respectivă nu a durat mai mult de câteva zile. Sindicatele au cerut repunerea în funcțiune a cel puțin unui cazan de la grupul energetic, având în vedere că exista pericolul producerii unor avarii majore, având în vedere că în toate instalațiile era apă. La ger, apa ar fi înghețat și instalațiile ar fi fost distruse. Și în momentul de față se funcționează cu un cazan la Termocentrala de la Ișalnița. „Să știți că Ișalnița a funcționat și în perioada recentă. A fost trecută în rezervă tehnică. Face parte din Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Trebuie spus că acest Complex Energetic este foarte important pentru România. A beneficiat de un ajutor de stat de peste 2 miliarde de euro. Acest plan vizează trecerea de la grupurile pe cărbune, mai poluante, la grupuri pe gaz și la parcuri solare. Sunt trei proiecte mari care au fost pornite cu trei companii private. Sunt în procedură competitivă, transparentă. Au fost selectați partenerii privați. Sunt investițiile de la Turceni și de la Ișalnița”, a declarat presei centrale ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Andrei Merfu

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *