Ce va face România fără energia din surse interne?

România are un viitor sumbru în privința securității energetice. Sistemul a fost astfel gestionat încât să depindă tot mai mult de curentul electric din import. România poate să importe în momentul de față peste 2.200 de MW și să exporte 2100 MW. Când este vorba de o cerere mare de energie electrică, acest lucru afectează în mod clar prețurile. România apelează la importuri pentru că nu mai are producători competitivi sau nu mai are producători în general.


Sursele care dau stabilitate sistemului sunt în închidere și degringoladă. Traderii interni de energie speculează lipsa de producție și vând la prețuri foarte mari. Cererea este crescută și în perioadele de caniculă. Prețurile recent au trecut de 600 – 700 de lei/MW. Nu ar surprinde pe nimeni dacă se va ajunge și la 1.000 de lei/MW. Este o lipsă crasă de responsabilitate a șefilor din domenul energetic.


În timpul în care prețurile la curent au luat-o razna, la nivelul producătorilor se fac planuri pentru închiderea, reducerea și restructurarea activității. Este o joacă pe care o fac șefii din energie. Nu îi intereseză că populația va plăti prețuri-record pentru energia consumată. Iar liberalizarea pieței de energie înseamnă prețul cel mai mic de pe piață, însă depinde și cât va fi prețul cel mai mic. În România, recent, prețul unui megawatt a fost și de 17 ori mai mare decât în Belgia. Este clar că astfel de prețuri sunt într-o junglă energetică, nu într-o piață în care lucrurile sunt clar reglementate.


În tot acest timp, angajații din minerit și energie nu știu ce să mai facă să plece din sistem și să prindă o pensie. Nici de pensie nu mai sunt siguri însă, deși au o lege care i-ar putea ajuta. Au cel puțin teoretic. Acum nu mai știe nimeni dacă se va mai putea sau nu pensiona cineva la 52 de ani la Complexul Energetic Oltenia. Întrebarea este dacă legea va putea fi aplicată și pentru anii din trecut. Nicio lege nu se aplică retroactiv. Cei de la Casa de Pensii au lăsat să se înțeleagă faptul că legea se va aplica de acum înainte, adică peste 25 de ani, cât este condiția de vechime în noua lege care modifică Legea pensiilor.


„Ar fi mare păcat față de cei 3.000 de colegi care au gândul numai la pensie. Nu este obligatoriu ca toți cei care au condiții vor pleca. Așteptăm 30 de zile, să vedem cum se va aplica. Dacă au 30 de ani vechime, vor pleca. Dacă nu, diferența va fi prea mare și nu vor pleca. Așteptăm 30 de zile și vedem. Noi am avut o întâlnire cu șefii de la Casa de Pensii, care au avut puncte de vedere pline de ambiguitate. Până pe 19 august se va tot discuta pe tema asta și oamenii vor fi bulversați. Eu cred că dosarele tuturor angajaților cu 30 de ani vechime vor fi preluate de Casa de Pensii obligatoriu”, a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.


Îngrijorarea este legitimă la nivelul Complexului Energetic Oltenia, mai ales că au fost organizate 6 luni proteste. Sunt mii de oameni care așteaptă să se pensioneze și nu se știe cum vor reacționa dacă nu se va întâmpla astfel.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *