Ce rol mai au sindicatele în CEO?

Noul program de restructurare al Complexului Energetic Oltenia propune ca numărul de salariați la finalul lui 2026 va fi de 4.521, iar la finalul anului 2030 va fi de 2.613 angajați.


După 2026, rămân grupurile energetice 5 și 6 de la Termocentrala Rovinari și grupul energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale Turceni. Carierele se închid astfel: Pesteana – 01.01.2022, Lupoaia și Husnicioara – 01.01.2023, Jilț Sud – 01.01. 2024, Tismana – 01.01.2025. După 2026, societățile nou create vor avea 60% din cifra de afaceri. De asemenea, după 2026, producția de energie electrică cărbune va fi de 3 TWh.


Este programul de restructurare revizuit anunțat de către administrația Complexului Energetic Oltenia în cadrul unei ședințe cu sindicatele. A fost vorba de o ședință a Comisiei Mixte sindicate–administrație. Nimeni nu înțelege de ce mai au loc astfel de ședințe la care participă și liderii de sindicat, din moment ce primesc pe tavă meniul de la șefii companiei și nu mai au niciun fel de rol în cadrul firmei.


Sindicatele reprezintă, theoretic, partenerul social pe care administrația îl consultă când pregătește anumite proiecte majore. Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia se va întinde până în 2026, nu până în 2025. Era normal să fie tăiat anul 2021, având în vedere că a trecut jumătate din acesta.


După cum arată Planul de restructurare revizuit, sindicatele ar trebui să mai aibă un rol în companie, cel puțin până în anul 2026. După anul respectiv vor mai rămâne doar 4500 de angajați. Cu toate acestea, investițiile în grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice vor fi realizate cu parteneri privați. Compania nu va mai avea un rol dominant în noile societăți și angajații vor avea patron privații, nu statul. Atunci, rolul sindicatelor va dispărea. Nici nu există sindicate în domeniul privat și, cel mai probabil, angajații vor fi la mâna oricui.


Este necesar, prin urmare, ca sindicatele din Complexul Energetic Oltenia să își regândească rolul și poziția în companie. Sunt ani dificili care stau în față și foarte mulți vor pleca acasă. Majoritatea speră că va prinde o pensie, alții un loc de muncă în altă parte. Plecând de la premisa că în Gorj va mai exista activitatea de producere a energiei electrice, cine va mai lupta pentru locurile de muncă de aici și pentru drepturile muncitorilor? Prognoza din Planul de restructurare prevede că până în 2030 vor mai rămâne 2600 de angajați. Adică o nimica toată. Cel mai probabil, mineritul nici nu va mai exista peste 9 ani de zile și economia Gorjului va trebui să fie refăcută.


Este momentul ca sindicatele să își asume un rol și în comunitățile locale și să se trezească din adormire, mai ales că sunt destui lideri care fac parte din partidele politice. Gorjul nu trebuie să se culce pe urechea că toată lumea de la Complexul Energetic Oltenia va ieși la pensie. Vor rămâne în județ și copiii celor care acum se pregătesc să se pensioneze. Sau poate că asta e idea, că nu vor mai rămâne în județ și vor pleca în altă parte să muncească și să își facă o viață: în țară sau… în altă țară.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *