Complexul Energetic Oltenia s-ar putea confrunta la începutul anului viitor cu o criză de personal. Este deja în desfîșurare programul de depunere a dosarelor de către angajați la casele de pensii din Gorj, Dolj și Mehedinți, în principal. Casele de pensii continuă activitatea de înregistrare a dosarelor depuse de angajații Complexului Energetic Oltenia în vederea pensionării. Actul normativ în baza căruia se caculează noile pensii a intrat în vigoare. Din data de 19 august pot fi depuse dosare de către salariații care lucrează în producție și care îndeplinesc trei condiții de bază.
Este vorba de vârsta de 52 de ani, vechimea de 25 de ani în companii energetice și un stagiu de cotizare de 30 de ani. Zeci de angajați ai Complexului Energetic Oltenia direct productivi au mers la casele de pensii și au depus dosarele în vederea pensionării.
Sunt peste 3.600 de mineri și energeticeni care se încadrează în condițiile prevăzute din această lună în Legea pensiilor. Aceasta a fost modificată printr-un act normativ intrat recent în vigoare și care trebuie să fie pus în aplicare. Legea a suscitat numeroase dispute în spațiul public, tocmai cu privire la modul în care va putea fi sau nu aplicată.
Chiar dinspre casele de pensii au apărut discuții cu privire la acest lucru. Un comunicat arăta că legea nu va putea să se aplice retroactiv, ci peste 25 de ani. Potrivit sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia, legea menționează însă foarte clar modul de aplicare, respectiv tuturor salaraților care au lucrat în companiile energetice sau în sectorul minier. Prin urmare, angajații care au acum 52 de ani, 25 de ani vechime în activitatea din domeniul energetic și 30 de ani de cotizare pot să își depună dosarele, în vederea pensionării. Acest lucru se și întâmplă deja.
Încă din data de 18 august, angajați din zona de producție de la Complexul Energetic Oltenia au mers la casele de pensii și au depus documentele necesare. Dosarele le-au fost înregistrate și vor intra în analiză. După circa 30 de zile de la analiză, comisia din cadrul casei de pensii se va pronunța cu privire la ieșirea la pensie.
Sunt mii de mineri și energeticieni care ar putea pleca de la Complexul Energetic Oltenia. Acesta va însemna mii de locuri de muncă descoperite. Un specialist are nevoie de ani de lucru în spate și de oameni de la care să învețe. Dacă vor pleca mii de specialiști, atunci de unde vor veni alții și cine îi va pregăti? Este o întrebare la care trebuie să răspundă administrația Complexului Energetic Oltenia. Sunt câteva sute de elevi care au făcut practica la Complexul Energetic Oltenia și care au activat în cadrul învățământului dual sau la școlile profesionale. Elevii nu pot fi însă obligați să se angajeze la companie. Este vorba de sudori, lăcătuși mecanici și electricieni. Cu aceste meserii, tinerii se vor putea angaja pe salarii mult mai mari în alte companii din țară sau chiar din afara țării.
Astfel, va fi greu de găsit specialiști pentru Complexul Energetic Oltenia. Dacă îi vor angaja, cine se va ocupa de pregătirea acestora în minerit și la termocentrale?
Andrei Merfu