Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia (CEO) au venit cu precizări suplimentare și punctuale pentru a pune capăt unor speculații care au apărut în spațiul public și care sunt alimentate intens fie de unele interese ascunse, fie de nepricepere sau de alte false ipoteze care nu au legătură cu parcursul asumat al gigantului energetic.
C.E. Oltenia își explică tranșant poziția pentru anii următori dar și investițiile pe care le va derula în vederea eficientizării și modernizării.
“CE Oltenia dorește să facă următoarele precizări, în urma unor speculații apărute în spațiul public.
Nu există nicio altă variantă a Planului de restructurare și decarbonare decât cea înaintată Comisiei Europene, la sfârșitul lunii august 2020, și care, în prezent, se află în analiza oficialilor de la Bruxelles. Așa cum știți, Comisia Europeană a solicitat, pe 5 februarie a.c. lămuriri suplimentare în legătură cu unele chestiuni care țin de alinierea la legislația UE în privința acordării ajutoarelor de stat. În acest moment, CE Oltenia lucrează la clarificarea acestor aspecte, urmând să transmită răspunsul în perioada următoare.
Așa cum CE Oltenia a anunțat public, încă de anul trecut, Planul de restructurare prevede închiderea etapizată a cinci grupuri energetice și externalizarea Sucursalei Craiova II cu cele două grupuri aferente. Închiderea etapizată va avea loc în paralel cu investițiile în grupurile pe gaze naturale și vor fi construite parcuri fotovoltaice.
Planul de restructurare și decarbonare prevede investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de până la 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de până la 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița. Construirea de noi grupuri de producție va presupune și crearea de mii de noi locuri de muncă în regiune, pe durata procesului investițional.
CE Oltenia, companie strategică a Sistemului Energetic Național, poate fi salvată doar prin restructurare, un proces complex pe care Guvernul și-l asumă în totalitate” explică oficialii CEOîntr-un comunicat de presă.
Ponderea energiei electrice furnizate de CEO în Sistemul Energetic Național (SEN) este de aproximativ 20%, aspect ce demonstrează încă o dată indispensabilitatea colosului energetic din județul Gorj