În scurt timp, ne vom atinge ținta de 90% pentru înmagazinarea gazelor naturale, stabilită de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie. În acest moment, avem deja 2,8 miliarde metri cubi de gaze naturale înmagazinate, ceea ce reprezintă peste 88% din capacitatea totală de stocare a României. România a depășit deja media europeană în ceea ce privește nivelul de stocare a gazelor. Și are cu 227 de milioane de metri cubi mai mult decât avea anul trecut pe vremea asta, când oricum am stat mai bine ca oricând, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Înmagazinarea gazelor naturale este un proces de maximă importanță pentru asigurarea unei rezerve suficiente pe timpul iernii, când consumul crește semnificativ, iar producția poate să scadă. Aceste depozite funcționează ca niște “bănci de energie”, asigurând disponibilitatea gazului în perioadele critice.
România produce zilnic aproximativ 25 milioane mc de gaze naturale. Din această cantitate, consumul intern acoperă aproximativ jumătate, iar restul de 10-11 milioane mc sunt înmagazinate. Cu 2,8 miliarde mc deja stocate, suntem foarte aproape de a atinge ținta de 90%, stabilită pentru începutul sezonului rece. În câteva zile, vom îndeplini această țintă și ne vom concentra pe continuarea procesului de înmagazinare până la capacitatea maximă.
În contextul războiului din Ucraina și al deciziei Kievului de a nu prelungi contractul de tranzit al gazelor rusești, stocurile noastre devin esențiale nu doar pentru România, ci și pentru regiune. Asigurându-ne că avem rezerve suficiente, ne protejăm de eventualele fluctuații de aprovizionare și suntem pregătiți să îi sprijinim și pe alții, mai ales pe frații noștri de peste Prut, dacă va fi necesar.
Vom continua să înmagazinăm gaze naturale, depășind chiar 100% din capacitatea de stocare, dacă va fi necesar, așa cum am făcut și anul trecut. De asemenea, suntem în plin proces de elaborare a unei Hotărâri de Guvern care va stabili măsurile necesare pentru siguranța și securitatea Sistemului electroenergetic națonal în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.