Accidentul de la Cariera Jilț Sud a aprins o bombă cu fitilul umed la Complexul Energetic Oltenia. Lumea aștepta ca așa ceva sau chiar mai grav să se întâmple la Complexul Energetic Oltenia. Lumea, adică cei din interiorul companiei, de la angajații de rând, sindicate și până la șefii mai mari sau mai mici. Nici politicienii sau organele de muncă nu pot spune că nu știau despre dezastrul de la CEO. Adică se făcea rabat de la lege și de la calitate pentru a obține câștiguri însemnate, punând în pericol angajații.
Corpul de control al Ministerului Energiei derulează de peste o săptămână verificări la Complexul Energetic Oltenia, în urma accidentului în care și-au pierdut viața trei salariați și alți alți 10 au ajuns la spital. La nivelul Carierei Miniere Jilț Sud mai sunt în derulare alte două anchete. Una este a Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. George Romanescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, a precizat că în ultimii ani au fost aplicate mai multe amenzi Complexului Energetic Oltenia. În 2018 chiar a fost trasată sarcina de a rezolva problema transportului angajaților în carierele miniere. De asemenea, Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a declanșat o anchetă care vizează în principal infracțiunea de ucidere din culpă. „Din primele cercetări efectuate, polițiștii au stabilit faptul că un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăți comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilț, în care erau transportați angajați ai carierei miniere, a pierdut controlul autoutilitarei la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferență de circa 3 metri de sol.
Polițiștii au stabilit faptul că, în interiorul autoutilitarei, la momentul producerii incidentului, pe lângă muncitori, se mai aflau și două tuburi metalice de acetilenă. În urma evenimentului, a rezultat rănirea a nouă persoane și decesul a trei bărbați, de 29, 38, respectiv 48 de ani. Conducătorul auto a fost transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale, urmând să îi fie recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.”, conform Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj.
Directoratul Complexului Energetic Oltenia a transmis condoleanțe familiilor muncitorilor care au murit la Cariera Jilț Sud. „Conducerea si colectivul CE Oltenia isi exprima regretul fata de tragicul eveniment care a avut loc si transmite sincere condoleante familiilor indurerate”, potrivit companiei. De asemenea, Directorarul a decis să dea afară trei șefi. Este vorba de directorul Sucursalei Miniere, directorul EMC Jilț Sud și șeful Carierei Jilț Sud. „În urma evenimentului care a avut loc în data de 17.01.2023, la Cariera Jilț Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din funcția de director al Sucursalei Miniere și a decis numirea domnului Paraschivu Ion în această funcție. Domnul Paraschivu Ion a deținut anterior funcția de director Direcția Tehnică, director Direcția Producție și director adj. Mecanic în cadrul Sucursalei Miniere, desfășurându-și activitatea în cadrul sectorului minier începând din anul 1990. De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din funcția de șef UMC Jilt a domnului Dancău Doru și numirea domnului Vulpe Viorel pe această funcție, precum și schimbarea din funcția de șef al Carierei Jilț Sud a domnului Grecu Sorin și numirea în această funcție a domnului Turtoi Tiberiu. Domnul Vulpe Viorel a deținut funcția de inginer șef Producție la Sucursala Minieră și, anterior, șef Unitate Mineră Jilț Nord, iar domnul Turtoi Tiberiu a deținut funcția de șef schimb Sector.”, conform unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia. Ulterior, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut și mai multe capete, inclusiv pe cel al managerului Daniel Burlan. Indiferent de cine vine și cine pleacă va fi greu de schimbat lucrurile la CEO. Sunt foarte multe interese la mijloc din partea multor părți. Sunt foarte multe de acoperit. Unii încearcă din răsputeri să pună apă pe fitilul bombei. Dacă va exploda cu adevărat bomba de la CEO, vor fi foarte multe victime și multe din politică și mediul de afaceri sau alte structuri surprinzătoare. Toate sunt conectate la resursele CEO și e greu de renunțat la milioanele de euro de la CEO.
Andrei Merfu