Complexul Energetic Oltenia trebuie să facă față lipsei de investiții din ultimii ani, în special în ultimii ani. CE Oltenia caută soluții pentru a continua activitatea în sectorul minier și după 2026. Potrivit Planului de restructurare și decarbonare, de la 1 ianuarie 2026 vor mai rămâne la nivelul Complexului Energetic Oltenia 4 subunități miniere care vor intra în capacitate rezervată. Acestea se vor afla la dispoziția celor 3 grupuri energetice de la Rovinari și Turceni care vor fi, de asemenea, în rezervă tehnică. Nu a fost încă reglementată activitatea grupurilor energetice și a carierelor miniere în perioada rezervei tehnice. Cert este că la nivelul administrației Complexului Energetic Oltenia a fost vehiculată soluția continuării activității sub o formă sau alta în sectorul minier pentru a produce cărbune în continuare pentru piața internă sau pentru piața externă. Astfel, va fi menținut un flux de producție la un anumit nivel, astfel încât să se poată da de lucru oamenilor, dar și să se poată crește producția de cărbune, la solicitarea Ministerului Energiei, în cazul în care va fi repus în funcțiune vreun grup energetic.
Este de amintit că la nivelul Complexului Energetic Oltenia au fost luate deja măsuri de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.
Complexul Energetic Oltenia a publicat Planul de restructurare revizuit 2021 – 2026, cu perspectiva anului 2030. Documentul a fost aprobat în ianuarie 2022. La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România. În ceea ce privește politica de personal, de la 11.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613. Se propun și noi investiții: două grupuri pe gaze naturale și opt parcuri fotovoltaice.
Andrei Merfu