ALRO Slatina a participat, în aceste zile, la Aluminium 2024 Dusseldorf, cel mai important eveniment din industria aluminiului. Concluzia: clienții de pe piața aluminiului se reorientează către producătorii europeni, după cum susține Florin Verboncu, director general Vimetco Trading (divizia de vânzări a producătorului ALRO). „Noi avem media amprentei de carbon sub media europeană“, explică Verboncu.
Producătorii de aluminiu din Europa au semnale că tendința clienților este de a renunța la sursele „exotice“ precum Malaezia, India, Orientul Mijlociu. În 2026 va deveni obligatoriu Mecanismul de ajustare a frontierei de carbon (CBAM), menit să apere piața europeană de importuri din zone ieftine și poluante.
De câștigat vor avea producătorii care au reușit să reducă amprenta de carbon, iar ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a atins deja performanța de a coborî amprenta de carbon sub media europeană, după cum a precizat Florin Verboncu, director general Vimetco Trading (divizia de vânzări a producătorului ALRO).
ALRO Slatina, la Aluminium 2024 Dusseldorf. Importurile din zone ieftine și poluante vor fi îngrădite
Subiectul a fost abordat în cadrul Aluminium 2024 Dusseldorf, cel mai important eveniment al industriei, care s-a desfășurat în perioada 8 – 10 octombrie, în Germania.
„Cererea merge bine. Tendința este că anul viitor clienţii, care până acum cumpărau din surse exotice – Malaezia, India, Orientul Mijlociu, se apropie şi mai mult de producătorii europeni“, a precizat directorul Florin Verboncu. Reprezentantul producătorului român de aluminiu a explicat că odată cu implementarea CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), de la 1 ianuarie 2026 costurile pentru importuri vor crește.
„Noi am început deja discuțiile cu clienții încă din fazele incipiente ale proiectului. Practic, e o măsură protecționistă, în sensul că va îngrădi cumva tot ce înseamnă piață europeană de importuri din zone ieftine și poluante”, a mai spus Verboncu.
Amprentă carbonică zero din aluminiu reciclat
ALRO a reușit să reducă amprenta de carbon sub media europeană investind în facilități de reciclare a deșeurilor din aluminiu. Producătorul slătinean a crescut de aproape trei ori capacitatea pentru aluminiu reciclat.
„De exemplu, noi avem media amprentei de carbon sub media europeană. Media europeană e de 7,3 zone de carbon pe tona de aluminiu. Am pus anul trecut în operare o nouă facilitate de reciclat deșeuri și am crescut de la 35.000 de tone la 100.000 de tone (de deșeuri de aluminiu prelucrate – n.r.). Și când folosești deșeu, practic vine cu amprentă carbonică zero. Cu cât încorporezi mai mult deșeu în produsele pe care le faci, se reduce amprenta de carbon. Adică de la șapte (tone de carbon pe tona de aluminiu – n.r.) poți să o duci și la patru tone (de carbon pe tona de aluminiu)“, a spus Verboncu.
Mecanismul de ajustare a frontierei de carbon (CBAM), care va deveni obligatoriu din 2026, va impune achiziționarea de certificate de către importatori, fiind menit pe de o parte să pună un preț echitabil carbonului emis în timpul producției de bunuri cu consum intens de carbon care intră pe teritoriul UE, iar pe de alta să încurajeze și în afara Uniunii Europene producția industrială care afectează într-o mai mică măsură mediul.