Activitate cu motoarele reduse la CEO

Angajații Complexului Energetic Oltenia(CEO) vor intra în posesia unui beneficiu, începând cu data de 17 iunie. Este vorba despre cota de 10 tone de cărbune. A fost aprobat Regulamentul pentru distribuirea cotei de cărbune către angajați. Prețul stabilit este de 129,8 lei. Pentru tot ce va depăși 10 tone, prețul va fi de peste 198 de lei. Cererile pentru cota de cărbune se depun până pe 31 iulie. Ridicarea cotelor de lignit se va face în perioada 17 iunie – 29 noiembrie. Vor fi în total 9 puncte de încărcare. Transportul va intra în sarcina angajaților. Cota de cărbune este acordată în baza Contractului Colectiv de Muncă, negociat între sindicatele și administrația Complexului Energetic Oltenia. Peste jumătate dintre angajați au depus anul trecut solicitări scrise. Fiecare salariat a primit o cantitate de 10 tone de lignit. Acesta trebuie să fie utilizat numai pentru încălzirea în perioada de iarnă și nu trebuie să fie vândut. În acest sens, angajații sunt obligați să completeze o declarație pe propria răspundere că nu vor valorifica lignitul primit de la Complexul Energetic Oltenia sub prețul pieței.


Anul acesta angajații vor avea inclusă în salariul de bază prima care se acorda pentru cota de cărbune. Ulterior, angajații vor putea depune cereri și vor primi cărbune din punctele de încărcare. Lignitul va fi achitat în patru rate salariale. Pe lângă cele 10 tone prevăzute în mod normal, se va putea solicita o cantitate de încă 2 tone, însă la prețul stabilit pentru terți, nu la cel preferențial. Cota de cărbune este inclusă în salariul de bază. Conform sindicatelor, nu poate fi oferit cărbune la prețul de producție, dat fiind faptul că poate fi considerat un ajutor. Prin urmare, se aplică impozitarea legală. estimează că 4.000 – 5.000 de salariați, din totalul de peste 9.000, ar putea depune solicitări pentru a intra în posesia cotei de cărbune până la finalul acestui an. În fiecare an, au existat în jur de 10 puncte de încărcare pentru ridicarea celor 10 tone de lignit pentru încălzirea de iarnă. Anul acesta sunt aprobate 9 puncte de încărcare.


De asemenea, una din sucursalele electrocentrale din Complexul Energetic Oltenia va intra în verificări. Administrația companiei energetice a alocat fonduri pentru verificarea raportului anual de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru anul 2024 la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. Se va analiza calculul emisiilor de gaze cu efect de seră, în vederea stabilirii numărului de certificate de CO2 care sunt de achitat anual pentru emsiile de noxe. Verificarea Raportului Anual de Monitorizare se va face de către un agent independent. Complexul Energetic Oltenia este obligat prin legislație să monitorizeze sucursalele care produc noxe. Dispozițiile legale sunt în conformitate cu Directivele Europene și Autorizația Integrată de Mediu. Contractul va presupune o preverificare în intervalul august – decembrie. Verificarea propriu-zisă a rapoartelor va avea loc în perioada decembrie – ianuarie. Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița a stat mai mult închisă în acest an. Din acest motiv, nici nu există o producție majoră de energie electrică. Prin urmare, va fi și un număr mai mic de certificate de CO2 de plată pentru anul acesta.
Șefii Complexului Energetic Oltenia(CEO) continuă demersurile pentru construirea unui grup pe gaze naturale la Termocentrala de la Ișalnița. Este în curs de aprobare desființarea unor construcții în cadrul sucursalei. Este vorba de un total de 4 clădiri. În locul acestora va fi ridicat grupul pe gaze naturale. Blocul energetic va avea o putere instalată de 850 de MW și ar trebui să fie finalizat în 2027. Complexul Energetic Oltenia a declanșat procedurile și pentru obținerea Acordului de Mediu de la Agenția de specialitate din județul Dolj. „Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. titular al proiectului „Desființare construcții C1, C2, C3, C5 și construire bloc energetic de cca. 850 MW pe gaz la SE Ișalnița” anunță publicul interesat asupra depunerii Raportului privind Impactul asupra Mediului pentru proiectul „Desființare construcții C1, C2, C3, C5 și construire bloc energetic de cca. 850 MW pe gaz la SE Ișalnița”, propus a fi amplasat în comuna Ișalnița, str. Mihai Viteazul, nr. 101, județul Dolj. Tipul deciziei posibile luate de APM Dolj poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu. Raportul privind Impactul asupra Mediului poate fi consultat la sediul APM Dolj din Craiova, str. Petru Rareș, nr.1 și la sediul Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. – S.E. Ișalnița din comuna Ișalnița str. Mihai Viteazul, nr.101, județul Dolj, în zile de luni – joi, între orele 8-16 și vineri între orele 8-14. Documentul menționat este disponibil și la următoarea adresă de internet http://apmdj.anpm.ro, secțiunea Reglementări, Acordul de mediu. Dezbaterea publică a Raportului privind impactul asupra mediului va avea loc la sediul Primăriei Ișalnița, în data de 18.06.2024, începând cu orele 13,00. Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentele menționate la sediul APM Dolj din Craiova, str. Petru Rareș, nr.1, Județul Dolj, e-mail: office@apmdj.anpm.ro, până la data de 18.06.2024.”, conform Complexului Energetic Oltenia.
Este de amintit că Ministerul Energiei a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro. „Ministerul Energiei a semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA.”, conform Ministerului Energiei.


Societatea CCGT Power Ișalnița SA este o societate administrată în sistem unitar și a fost înființată în vederea construirii într-o prima etapa, a unei centrale energetice în ciclu combinat pe baza de gaz natural, având drept acționari:Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A.– deținătoare a unui număr de 32.340.291 acțiuni cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 323.402.910 lei valoarea nominală totală, reprezentând 59,9% din capitalul social și Societatea ALRO S.A. -deținătoare a unui număr de 21.650.178 acțiuni, cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 216.501.780 lei valoarea nominală totală, reprezentând 40,1% din capitalul social. Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a două centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. Exploatarea centralei energetice, pentru o perioadă de minim 25 de ani, în urma adaptării adecvate a structurii organizaționale pentru perioada de exploatare. Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul mai sus menționat, are o suprafață de 5,8 hectare și este situat în partea de nord-vest a Municipiului Craiova, la o distanță de 11 kilometri, pe o platformă industrială în apropierea comunei Ișalnița. Este de amintit și că la ședința Adunării Extraordinare a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia, programată pe 24 mai, vor fi aprobate contractele de superficie pentru compania care va construi grupul pe gaze de la Ișalnița. Suprafața vizată este de 14.800 de metri pătrați în incinta Sucursalei Electrocentrale de la Ișalnița.

Andrei Merfu

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *