Experții spun că anul următor vom plăti mai mult din salariu

Schimbări majore în anul 2025! Specialiștii care au analizat planul fiscal pregătit de Guvern au conculuzionat că anul următor vom plăti mai mult din salariu.


Impozitul pe venit ar putea crește cu 6 puncte procentuale. Iar în 2026 și TVA-ul s-ar putea majora la 21%. Veniturile statului din impozitul pe salarii cresc anul viitor cu 1,2% din Produsul Intern Brut, adică cu aproape 22 de miliarde de lei.

Cinci miliarde se vor strânge la buget din eliminarea facilităților fiscale din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, arată analiza specialiştilor. Restul de bani ar putea veni din creșterea impozitului pe venit, cred experţii.


„Jumătate din cât câştigă un salariat va merge către stat, iar apoi din banii care îi vor rămâne va plăti şi TVA. Suntem pe locul 2 după Grecia la impozitarea muncii”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al asociației analiștilor financiari CFA.


Planul fiscal prevede şi creşterea veniturilor din TVA de la 6,8% din PIB în 2025, la 7,3% în 2026.


„Această creştere îmi sugerează o majorare de fapt a cotei deTVA fie de la 19 la 21, fie umblând în interiorul cotelor de TVA cu rate reduse şi aduse acele cote reduse către cota standard. De la 9% poate merg către 14,15% şi unele chiar către 19%”
, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Şi la stat ar putea urma schimbări importante şi chiar concedieri, cred analiştii. Cheltuielile cu personalul din administrația publică scad anul viitor de la 9,3% la 8,9 % din PIB, deși la 1 ianuarie salariul minim, în funcție de care se calculează veniturile bugetarilor, crește cu peste 200 lei net.

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *