Se caută soluții pentru redeschiderea minei de grafit de la Baia de Fier 

România, prin intermediul SALROM a anunțat două cereri de finanțare în valoare cumulată de aproape 450 de milioane de euro, destinate valorificării zăcămintelor naționale de grafit de la Baia de Fier.
SALROM, cunoscută pentru zăcămintele de sare din România, își extinde activitățile prin inițiative care vizează grafitul, un material cu un rol crucial în tranziția energetică globală. Proiectele propuse se aliniază obiectivelor europene de reducere a emisiilor de carbon, susținând astfel tranziția către o economie verde.


Grafitul are un rol fundamental în producția bateriilor, în special în bateriile litiu-ion utilizate pentru vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei. Această minerală contribuie la îmbunătățirea capacității și duratei de viață a bateriilor, fiind astfel esențială pentru adoptarea pe scară largă a vehiculelor electrice. Primul proiect propus include extracția și procesarea primară a șisturilor grafitoase de la Baia de Fier, cu o valoare estimată de aproximativ 200 de milioane de euro.

Cel de-al doilea proiect propus vizează înființarea unor facilități avansate de procesare a grafitului extras, cu o valoare aproximativă de 247 de milioane de euro. Acest proiect va transforma grafitul brut în material de calitate superioară, inclusiv grafen, material cu aplicații inovatoare în tehnologiile energetice. Astfel, România își propune să devină un furnizor important de materie primă pentru industria de baterii din Uniunea Europeană.

Accent In Gorj

Accent In Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *