Bun punct de vedere a avut Nicolae Ciucă, pe 15 august, privind probabila poziție a țării noastre dacă nu am fi fost membri ai NATO. Redăm postarea:
„Acum câteva zile, un titlu mare dintr-un ziar respectabil mi-a atras atenția: “BREAKING NEWS / HARTA FT: Marina Rusiei s-a antrenat să lovească cu arme nucleare 32 de ținte din Europa, inclusiv din România, într-un conflict cu NATO”.
Am citit articolul și apoi am ieșit pe stradă. A fost ca și cum aș fi traversat două lumi diferite în două minute. Într-o parte de lume, la mai puțin de 100 km de granițele României, nenorocirile și dezastrele se întâmplă în orice moment; iar pe străzile Bucureștiului (de altfel, ca oriunde în România) oamenii intrați în rutina zilnică își văd de treabă în pace, într-o lume liberă.
Între timp, la 100 km de noi se dau lupte pentru viață și libertate; timp în care cetățenii români își trăiesc viața așa cum doresc. Am realizat că dacă mă nășteam 100 km „mai încolo” – acum aș fi fost pe front. Este bine să conștientizăm cu toții, din când în când, că suntem un popor binecuvântat. Este bine să avem măcar câteva momente de reflecție asupra celor cărora le datorăm pacea.
În primul rând nouă, pentru aderarea la Uniunea Europeană. Altfel, acum am fi fost în aceeași situație precum Ucraina.
În al doilea rând, partenerilor noștri strategici din NATO. Vladimir Putin a recurs în ultimul timp, în mod repetat, la amenințări la adresa aliaților europeni ai Ucrainei în încercarea sa de a opri sprijinul militar occidental pentru Kiev. „Ei trebuie să își amintească că sunt state mici, dens populate”. Fără o garanție puternică de securitate, România ar fi fost la fel de vulnerabilă dorinței de expansiune a lui Putin.
Și în al treilea rând, Forțelor Armate ale României.
Astăzi, de Ziua Marinei – la care particip în fiecare an – aș vrea să vorbesc despre Forțele Navale și despre marinarii militari. Constanța este în prima linie și este considerată, în acest moment, drept orașul cel mai important din punct de vedere strategic. Forțele Navale ale României devin elementul central în strategia de apărare a lumii civilizate.
Războiul naval se schimbă rapid. Utilizarea dronelor maritime, capabile să lovească ținte la distanțe mari, schimbă modul în care gândim viitorul flotei militare. România trebuie să țină pasul și să fie în prima linie a acestei inovații. Avem tot ce ne trebuie pentru a realiza acest lucru.
Marinarii noștri muncesc în fiecare zi în riscuri și sub presiuni enorme. Le mulțumim lor și familiilor lor care îi susțin și îi sprijină. Datorită acestor oameni, noi, ceilalți, ne putem bucura de viață, în liniște. Sunt profund recunoscător tuturor marinarilor care își fac datoria față de țară.
Deciziile luate de-a lungul carierei mele pentru sprijinirea dezvoltării capabilităților Forțele Navale s-au concretizat în reînființarea Flotilei de pe Dunăre, reînființarea Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, transformarea Batalionului de Infanterie Marină în Regiment de Infanterie Marină și dezvoltarea capabilităților de apărare de coastă.
La mulți ani tuturor marinarilor! Sfânta Maria să vă aibă în paza Sa și să vă protejeze! Bun cart înainte!”
Și noi credem că ar fi fost cu totul altceva dacă nu eram în NATO. Și nimic bun… cu marele URSS la ușă.
Ionuț Catrina