În perioada 08 iulie, ora 08:00 – 10 iulie, ora 08:00, pompierii militari din cadrul celor 8 subunități de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „GENERAL MAGHERU” al judeţului Vâlcea au desfășurat 58 de misiuni, dintre care 38 pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, 10 pentru stingerea incendiilor, 7 pentru protecția comunității și 3 pentru alte situații de urgență.
În perioada analizată, echipajele SMURD au intervenit în 38 de cazuri pentru acordarea asistenței medicale de urgență, fiind asistate 40 de persoane.
Echipajele operative au efectuat 7 misiuni de recunoaștere în teren, în localitățile Pietrari, Măciuca, Voineasa, Livezi, Grădiștea, Drăgășani și Slătioara și au fost solicitate să intervină în alte 3 situații de urgență, pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la accidente rutiere.
Totodată, în intervalul menționat, au fost transmise 2 atenționări pentru avertizarea populației cu privire la fenomene meteorologice periculoase (cod galben) și 2 mesaje RO-Alert pentru informarea cetățenilor din localitățile Golești și Berislăvești cu privire la prezența unor animale sălbatice (urși).
Din cele 10 incendii produse în perioada analizată, 7 s-au produs la vegetație uscată, în localitățile Prundeni, Golești, Orlești, Bălcești, Diculești și Ionești (2). Au fost afectate aproximativ 7 ha de teren.
POMPIERII vă recomandă:
Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii a cestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul(1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, transmite ISU VÂLCEA.