Joia Mare 2024 este o zi plină de tradiții și semnificații, amintind de smerenia de care a dat dovadă Mântuitorul când le-a spălat picioarele celor 12 apostoli, la Cina cea de Taină.
În Joia Mare se vopsesc ouăle roşii, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă pasca şi cozonacul.
Săptămâna Mare, ultima și, totodată, cea mai aspră săptămână a Postului Sfintelor Paști, a început luni, 29 aprilie și se va încheia sâmbătă, 4 mai. În această săptămână, credincioșii se pregătesc pentru evenimentul crucial din creștinism: Învierea.
Joia Mare, care se mai numește și Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimăriţa, este una dintre cele mai importante zile din săptămâna premergătoare Învierii.
Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Patimilor și este o zi închinată smereniei și rugăciunii. În această zi, credincioșii merg la biserică, unde ascultă cele 12 Denii. În momentul citirii celor 12 Denii sunt aprinse 12 lumânări, care pot fi aprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite, conform tradiţiei.
În Joia Mare se face ultima pomenire a morților din Postul Mare. Tradiția spune că din acest moment nu se mai bat clopotele ci doar toaca.