Complexul Energetic Oltenia(CEO) a început să vândă o parte din bunurile pe care le deține. Cele mai valoroase în momentul de față sunt deșeurile feroase și neferoase din carierele miniere și de la sucursalele electrocentrale. Compania enegetică se întinde pe mii de hectare în județele Gorj, Dolj și Mehedinți. Au fost identificate 70 de repere mari din categoria deșeurilor feroase și neferoase care vor fi vândute prin intermediul Bursei Române de Mărfuri. În acest sens va avea loc o licitație cu un preț mde pornire de 9,2 milioane de lei. Ofertele pot fi depuse până pe 16 octombrie la Bursa Română de Mărfuri, iar în data de 20 octombrie va avea loc licitația propriu-zisă. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia vinde și mii de tone de steril. Prețul stabilit este de 15,23 de lei tona fără TVA. Sterilul este produsul rezidual minier rezultat din decopertă și depozitat în haldele interioare ale perimetrelor minier. De data aceasta este scos la vânzare sterilul din perimetrele miniere: Roșia de Jiu, Peșteana Nord, Pinoasa, Jilț Nord și Roșiuța.
Complexul Energetic Oltenia mai vinde și cărbune către terți. Cu toate că nu este încă aprobat Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru anul în curs, Complexul Energetic Oltenia are stabilit un preț peste cel de anul trecut la tona de cărbune. Este atât prețul intern de cost, cât și prețul pentru terți. Potrivit reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, în momentul de față prețul per tona de cărbune produsă de carierele miniere din Gorj este de 185 de lei, puțin mai mare decât cel de anul trecut. În 2022 prețul tonei de cărbune a fost de 150 – 160 de lei tona. De asemenea, prețul la tona de cărbune către terți este anul acesta de 270 de lei. Anul trecut, Complexul Energetic Oltenia vindea tona de cărbune la un preț de 255 de lei.
Este de precizat că angajații companiei energetice primesc și în acest an 10 tone de cărbune ca ajutor pentru încălzirea de iarnă. Prețul plătit este de 185 de lei tona, exact prețul de cost al tonei de cărbune produsă de carierele Complexului Energetic Oltenia. Aproape jumătate dintre salariați au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul de încălzire de 10 tone de cărbune. 185 de lei tona este cel mai mic preț de pe piața cărbunelui. Salariații au avantajul că pot achita ajutorul la încălzirea de ianră în patru rate lunare. Ratele sunt oprite din salariu de către angajator, respectiv de către Complexul Energetic Oltenia.
Cantitatea de 10 tone de lignit poate fi suplimentată cu încă două tone, însă la un preț de 270 de lei tona, la fel ca pentru terți. Cărbunele primit la un preț de producție nu poate fi vândut.
Complexul Energetic Oltenia își majorează și capitalul social. Astfel, creșterea va fi de la 449 de milioane de lei la 720 de milioane de lei. Ministerul Energiei va veni cu un aport de 270 de milioane de lei în plus la capitalul social al companiei energetice. Banii se vor traduce în 27 de milioane de acțiuni în valoare de 10 lei bucata. În urma procesului de majorare a capitalului social, statul, prin Ministerul Energiei, va avea un număr și mai mare de acțiuni la Complexul Energetic Oltenia. Astfel, Ministerul Energiei va deține 92,1% din acțiuni, față de 77% până acum, Fondul Proprietatea 7,3% din acțiuni, față de 23% până acum. De asemenea, alți doi acționari mici ICM va avea de acum 0,15% din acțiuni, iar Electrocentrale Grup 0,28%. Până acum aveau puțin peste 1%.
Andrei Merfu