O artizană din Rovinari pretinde că lucrurile pe care le realizează pot rezista fără să se degradeze mai bine de un secol și jumătate. Este vorba de Filofteia Draica, o țesătoare în vârstă de 59 de ani, care realizează orice intră în categoria „lucru manual”, așa cum îi place să spună, axându-se în principal pe confecționarea de costume tradiționale populare. Femeia spune că pune pasiune în tot ce realizează, lucru care se reflectă și în creeațiile sale. „Totul depinde de modul în care sunt păstrate de-a lungul vremii aceste veșminte”, a spus Filofteia Draica, explicând că acesta este secretul pentru care minunățiile pe care le realizează pot fi conservate de la o generație la alta.
Alina POPESCU
Filofteia Draica a fost zeci de ani croitoreasă, lucrând pentru fabrica de confecții din Târgu Jiu, din apropierea Coloanei fără Sfârșit. Femeia este de ceva vreme pensioanară și timp are berechet să facă ceea ce dorește. Așa a decis să-și ducă pasiunea mai departe, adică să realizeze piese vestimentare tradiționale. A realizat până acum sute de veșminte de acest gen, de la cămăși, ii, marame, și multe alte astfel de lucruri, toate confecționate manual. Pune suflet în ceea ce face și asta se poate vedea din minunățiile pe care le realizează. „Lucrez mai de mult cusături , de foarte mult timp. Mă încântă toate lucrurile manuale, indiferent ce sunt. Am și scoală făcută în croitorie și am învățat acolo toate cusăturile. Multe merg aplicate la costumele populare. Tot ce realizez vine din inspirația mea. Este foarte greu de făcut. La un costum popular, dacă este complicat, pot să lucrez și o lună. Depinde cum e modelul de complex. Sunt costume mai micuțe, de fetițe, la care lucrez două săptămâni. Pentru unii hobbyul este să citească, mie îmi place să cos”, a declarat Filofteia Draica.
Femeia spune că nu lucrează niciodată dacă este supărată, pentru că i-ar afecta concentrarea. Atunci când se pune pe treabă însă, lucrurile pe care le realizează mâinile sale primesc aprecierea tuturor. Filofteia Draica spune despre creațiile sale că rezistă foarte mult timp. A spus și cum poate fi posibil acest lucru. „Am văzut costume tradițioanele lucrate la mașină. Nu am așa ceva, nici nu știu cum se fac. Nici nu aș face. Gândesc că dacă sunt făcute la mașină se deșiră foarte repede. Un costum realizat de mine rezistă și 150 de ani dacă este întreținut. Costumele naționale nu se țin în lăzi, în spații închise. Se îngălbenesc. Trebuie ținute undeva unde să aibă aerisire, ori undeva mai sus, să nu tragă pânza”, a explicat femeia.
Cine i-a pus acul în mână!
S-a născut în Bustuchin, a locuit ani buni în Târgu Jiu dar în urmă cu circa 12 ani s-a mutat la Rovinari. A rămas văduvă după ce soțul său a fost răpus de o boală necruțătoare. Și-a găsit alinarea în lucrurile pe care le realizează. Filofteia Draica spune că a învățat să brodeze de la mama sa. „Știu să cos de la mama mea. A făcut costume foarte complexe, foarte grele. Plus de asta, când eram la mama, pe mine și pe o soră a mea ne punea să țesem la război. Știam să urzim. Toate costumele populare le realizez la mine acasă iar materialele le am achiziționate de foarte mult timp. Dacă am găsit o ață care mi-a plăcut am cumpărat mai multă, sau mărgele care mi-au plăcut. Cu timpul am început să le pun la costume. Am nepoțele și le-am făcut chiar și lor”, a mai spus Filofteia Draica.
Tradiția continuă
Pentru că fiecare țesătură este realizată manual, femeia cere și prețuri pe măsură pe creațiile sale. Un costum popular pentru cei mici costă între 250 și 350 de lei. Mai cere 350-400 lei pentru o ie, iar pentru o cămașă 300 de lei. Filofteia Draica spune că are „o fiică și două nurori”. Tradiția familiei va fi dusă mai departe de fiica sa, care s-a arătat interesată să învețe acest meșteșug.