10.000 de participanți la Festivalul RomânIA Autentică Hobița 2023

Sâmbătă, 24 iunie, Ziua Internațională a Iei a fost o zi de sărbătoare pentru comuna lui Brâncuși. Hobița, satul său natal a primit vizita miilor de turiști veniți din toate colțurile României să participe la cel mai mare eveniment dedicat celebrării iei.


Chiar dacă manifestările au început la ora 14.00 cu parada portului popular oamenii au venit încă de la ora 10.00. Așa, au avut timp să viziteze pe îndelete standurile celor aproape 40 de expozanți.
Cu acest prilej Primăria și Consiliul Local Peștișani aduce mulțumiri tuturor meșterilor populari și artiștilor plastici care au venit la eveniment din Gorj, Argeș, Mehedinți sau Vâlcea.
Expozițiile cu vânzare au început cu Școala Populară de Artă Constantin Brâncuși reprezentată prin meșterii-Florin Tantan-costume populare, Filomela Tiștere și Claudia Drăghescu-covoare oltenești, Văcariu Mihaela-țesături, Miuțe Valerica-icoane pe sticlă, Ion Coneru-roata olarului.
De la Vâlcea au venit Alexandru Ilinca-meșter opincar, Puietu Ion-olar autentic.
Din Mehedinți au venit Sevastița Mudava, Seimeanu Victoria, Fântână Constanța cu bijuterii și decorațiuni hand made.
De la Argeș au venit-Elena Nencov-costume populare, țesături și păpuși tradiționale și Trufeanu Aurel- meșter popular turtă dulce.


De la Gorj- Florin și Iliana Gheorghiu-iconari, Gheorghe Ciuncanu-costume populare autentice, Ion Rătezeanu-olărit, Ionel Traian-miniaturi de lemn, Loredana Gavriliu și Povestea Păpușilor de macrame, Oana Păunescu-tablouri pe lemn-artist plastic, Polina Kovacs-covoare oltenești, Paula Poenaru-decorațiuni hand made, Cristina Bujor și Adriana Toropu-bijuterii și decorațiuni hand made, Petrache Mirabela-Ia de sub Munte Tismana-costume populare autentice, Clay 4 All-produse din ceramică, Le Charm-produse handmade, mobilier pictat, Marius Nărban-lavandă și decorațiuni florale din lavandă, Viorel Surdilă-miere de Frâncești, Marin Preduț-tocătoare de lemn, Ghițoaică Ana Maria-lavandă, Nicolcioiu Ion-pălării, Pupăzan Liliana, Marin Niculae costume populare/ii, Țârvulea Aurelia-gablonțuri, Lavanda Eli-produse din lavandă, săpunuri naturale, Radu Sorin bijuterii hand made.


De asemenea, și-au dat concursul Universitatea „Constantin Brâncuşi”-Facultatea de Ingineria și Management în Alimentație Publică și Agroturism, Liceul Tehnologic Constantin Brancusi Pestisani-cu expoziții de obiecte tradiționale vechi și produse rezultate din activitatea practică aferentă proiectelor de diplomă, Bunicii Comunitatii Pestisani cu o expoziție de costume populare tradiționale aparținând Mariei Stoichin, beneficiar, stand de obiecte confecționate de bunicii din Peștișani, și o scurtă clacă tradițională.
Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj a realizat o documentare excepțională vizavi de povestea costumului popular oltenesc, aducând la Hobița 11 planșe din colecția donată de Iosif Keber. Expoziția a fost foarte apreciată atât de public cât și de țesătorii de costume populare care au găsit modele încă nedescoperite de ei încă.


De buna dispoziție a copiilor s-au ocupat la atelierele de creație Biblioteca Județeană Christian Tell, Asociația Fii Satului Frâncești din Gorj, After School Micul Artist Peștișani și Asociația Be TeeN împreună cu L’atelier d’Amina.
Nici chiar ploaia nu a reușit să strice farmecul festivalului, așa că după amiază fluxul de oameni a fost impresionant.
Mii de oameni au stat până dincolo de miezul nopții să asiste la recitalurile folclorice susținute de tarafuri consacrate din Gorj, de Doina Gorjului și soliștii săi.


Publicul a reacționat pe măsură și i-a susținut cu ropote de aplauze pe AURORA și SĂNDEL MIHAI, CORNELIA și LUPU REDNIC, IONUȚ DOLĂNESCU sau pe maestrul GRIGORE LEȘE care, încântat de prezența numeroasă a oamenilor și-a prelungit special pentru public recitalul susținut.
Festivalul s-a încheiat cu un frumos foc de artificii în aplauzele tuturor.
Aceasta a fost ediția 2023.
Oameni din comuna Peștișani vă mulțumesc!


Mulțumim pentru sprijin și colaborare- UAT – Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Arte Constantin Brâncuși, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Biblioteca Județeană Christian Tell, Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului.


Toți cei prezenți au avut posibilitatea să plece acasă cu o amintire personalizată-o fotografie gratuită realizată de Happy Memories Cabina Foto! Tot ei vor realiza și albumul digital cu cele mai frumoase costume populare prezente la festival.
Mulțumim CRICOVA și SIOMAX pentru susținere!


Programul manifestărilor a fost transmis în direct timp de peste 6 ore de către TVR Craiova. Mulțumim pentru colaborare.

Ne revedem cu Festivalul România Autentică la cea de-a șaptea ediție în 2024!


Festivalul România Autentică Hobița 2023-un proiect cultural finanțat prin Ministerul Culturii.
Datorită limitării oferite de această platformă vizavi de numărul de poze atașate unei postări vom face postare separată cu programul folcloric.

Discover Peștișani

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *