Legea Educației este secretă. Acesta este tabloul actual al legilor care se discută în Parlament, care se propun, dar numai pentru anumiți membrii, nu și pentru opozanții formațiunii politice liberale, cei care au propus această nouă lege. Nu se cunosc până în prezent punctele importante ale acestei legi și, la o simplă întrebare, de ce este ținută noua lege ascunsă, reprezentanții ministerului Educației, dau din umeri, motivând că există diferențe majore de poziție între PSD și PNL.
Cristinel Rujan, senatorul PSD de Gorj, spune că nu înțelege de ce este ținută ascunsă legea Educației și normal ar fi ca membrii formațiunilor politice, indiferent de culoarea politică, să-și spună părerea și să contribuie la această lege necesară elevilor din România.
Reprezentanții PSD spun că una dintre prioritățile lor privind educația din România, ar fi ca toți copiii să aibă o șansă egală pentru a învăța.
Cristinel Rujan, senator PSD Gorj
De asemenea, acesta spune că ideal ar fi ca toți elevii să beneficieze de platformele online care ar veni în ajutorul educației celor mici.
Cristinel Rujan, senator PSD Gorj
Unul dintre punctele prevăzute în legea Edducației secrete, transmit surse din interiorul PNL, ar fi Salarizarea profesorilor. Așadar, Legea Deca prevede o creștere semnificativă a salariilor profesorilor, mai ales în cazul profesorilor debutanți. Astfel, salariul net de debutant ar urma să crească de la circa 2.600 lei acum la circa 3.900 de lei, după cum prevede proiectul PNL. PSD respinge această prevedere din două motive. În primul rând, creșterea ar avea un impact bugetar major de acoperirea căruia ar fi PSD principal responsabil, dat fiind că social-democrații vor prelua conducerea guvernului după rocada guvernamentală din mai. În al doilea rând, PSD nu vrea decuplarea salarizării profesorilor de ceilalți bugetari, temându-se că astfel s-ar deschide calea pentru revendicări salariale de la restul categoriilor bugetare, potrivit unor surse online.
Casiana Hîncu