Nea Rutte. Sindromul batavo-gângav

Aflăm că avem și noi ceva susținere pe la Bruxelles și că poate intrăm și noi în rândul lumii. Sau așa ar trebuie, citind ceea ce urmează. Se ia una bucată postare pe Facebook a Partidului Național Liberal. Structura centrală, deci… treabă serioasă: „Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susține aderarea României la Spațiul Schengen! La ultimul congres al PPE, din 1 iunie, a fost votată o rezoluție care include susținerea popularilor europeni pentru integrarea României, a Bulgariei și a Croației în spațiul de liberă circulație. Mențiunea susținerii PPE pentru țara noastră a fost introdusă la propunerea delegației PNL.Președintele PPE Manfred Weber i-a îndemnat pe europarlamentarii din grupul popular să voteze în favoarea intrării României în Spațiul Schengen, la votul de marți, 18 octombrie, din Parlamentul European. Dacă legislativul continental aprobă, ultimul examen decisiv va fi votul din luna decembrie, din cadrul Consiliul European pe Justiție și Afaceri Interne.”


Teoretic, e de bine ce ne comunică responsabilii cu online-ul de la liberali. Nu mă pot însă entuziasma decât prin decembrie, că… există Olanda, de exemplu. Practic, am avut o vizită a unei comisii mixte din partea Comisiei Europene, care a analizat dacă sunt îndeplinite niște criterii tehnice destul de complexe pe parte de sistem vamal. Pentru cine nu-și amintește, în Spațiul Schengen nu se mai instituie control la vamă între țări, plus alte beneficii de tranzit. Paradoxal, deși România cică ar fi fost pregătită de ceva timp să intre-n spațiul ăsta al șmecherilor, se opune… Olanda lui Mark Rutte. Cine-i nea Rutte? Premierul care ne rupe dinții de vreo câțiva ani încoace, țara lui opunându-se intrării României. O bagă p-aia cu respectarea MCV, deși cunoaștem cu toții că miza e portul Constanța, mult mai șmecher decât Rotterdam-ul olandez. După aderarea la Schengen, portul batav va fi muuult ocolit de neguțători. Așa că nea Rutte ne-a zis așa, acum o săptămână: „Țările de Jos nu sunt de principiu împotriva aderării României, considerăm că toate țările care îndeplinesc condițiile trebuie să adere. (…) Este foarte important că toată informația va fi pe masă, Comisia Europeană lucrează la asta acum. Așa este procedura în Schengen. Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră transparentă și corectă. De aceea am menționat MCV-ul (…)

Trebuie să avem suficienți pași pozitivi și trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Au fost făcuți foarte mulți pași, ceea ce trebuie stabilit acum în cadrul MCV, despre corupție, despre crima organizată, că asta este MCV-ul, se lucrează la asta pentru a evalua și, după aceea, trebuie să și apreciem împreună”. Iar vorbele astea, repet, sunt proaspete.


Așa că sunt sceptic, știind istoricul Olandei, că ne vor vota ăia pe la Bruxelles… Să așteptăm, zic.

Ionuț Catrina

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *