PORTRET DE ARTIST – Aurel Tămaș

Aurel Tămaș (n. 16 aprilie 1961, Borșa, județul Cluj) este un cântăreț de muzică populară și ușoară din România.


Un artist, un om al muzicii populare și al muzicii ușoare, clujean venit din mediul rural, tradițional, credincios, foarte dedicat activităților ce le desfășoară, dar mai ales un adevărat mare român, acesta este Aurel Tămaș. S-a născut în 16 aprilie 1961 într-o familie tradițional ardelenească în Borșa, județul Cluj, iar în prezent este unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din România.


Crescut într-un mediu parcă desprins din romanele țărănești ale lui Rebreanu, Aurel Tămaș și-a dezvoltat dragostea de patrie. Mama sa, Ana, din zona Pogăcenilor și tatăl său din neamul Tămășeștilor, născut în Jucu, au întemeiat o familie frumoasă în Borșa, loc unde a copilărit și Aurel Tămaș. Acesta s-a ocupat cu muncile rurale, creșterea animalelor, cultivarea plantelor, păstoritul oilor, dar aici a și urmat o parte din studii și a cochetat cu muzica. Pare-se că neamul Tămășeștilor se trage din zona Maramureșului, ceea ce îl face pe artist un autentic român. Și în prezent, Aurel Tămaș se simte atras de meleagurile copilăriei, încercând să petreacă cât mai mult timp în Borșa.


A debutat în show-biz în anul 1996 prin participarea la Festivalul Cerbul de Aur, aceasta a fost rampa sa de lansare.
În 1992 a colaborat cu Dumitru Fărcaș, alături de care a petrecut o luna de zile în Statele Unite ale Americii, într-un turneu. Mai mult decât atât, în televiziune a colaborat cu Szatmári Cristina, cunoscând astfel o lume nouă și diferită.


Anii copilăriei


Aurel Tămaș s-a născut într-o duminică la orele prânzului, în comuna Borșa, județul Cluj, din părinții Mama – Anuța și tatăl – Aurel, având încă 4 frați: Anuța, Gheorghe, Sandu și Irina. Copilăria la țară și-a pus amprenta pe ceea ce urma să fie cantautorul Aurel Tămaș de astăzi.
Părinții lui erau agricultori și crescători de animale și în același timp și mari iubitori de muzică, mama acestuia cântând și acum, la cei 82 de ani, această iubire pentru muzică îndemnându-i pe părinți să le cumpere instrumente tuturor copiilor.


În Borșa, Aurel Tămaș a cântat pentru prima dată pe o scenă, interpretând la acordeon cântecul celebru ”Prin pădurea bradului”, iar la Căminul Cultural, cântând și la chitară, într-un spectacol de sfârșit de an școlar.
În familie au mai primit instrumente și cei 2 frați, Gheorghe un taragot și Sandu un set de tobe, singurul care cântă alături de artist și acum, fiind Gheorghe. Trăirile de la țară din copilărie au avut impact asupra a ceea ce a urmat, atât în comportament, cât și în compunerea pieselor muzicale.
Anii de studii


Din anul 1976 Aurel Tămaș a început liceul în Cluj, în aceeași perioadă activând și într-un Cenaclu Literal Artistic “Azur” unde a înființat și prima formație mixtă, populară și ușoară pe care o și dirija. În acea perioadă a auzit și a scris și primele piese de muzică ușoară și populară. Este vorba de “Caravana” și “Sară Bună Bade Ioane”, doina care va rămâne în istoria muzicii populare românești.

Anii de muzică


În timpul stagiului militar, acesta a avut norocul să poată cocheta cu muzica, fapt ce l-a ajutat de multe ori să scape de posturile de santinelă. După satisfacerea stagiului militar, Aurel Tămaș s-a angajat la “Armatura” din Cluj, unde a lucrat timp de 1 an de zile ca și turnător formator în secția de alamă, ulterior fiind transferat la întreprinderea “Metalul Roșu” tot la turnătorie, dar de data aceasta, de fontă.


La Metalul Roșu, a preluat orchestra “Nădășelul”, alături de care a participat la primele concursuri naționale și internaționale. În paralel a activat ca și instrumentist și în orchestra ansamblului “Rapsodia Someșană” din Cluj, condusă de Alexandru Tămaș împreună cu care a înregistrat primele piese la Radio Cluj.


Aurel Tămaș are un respect deosebit față de profesoara de muzică din timpul liceului, Doamna Doctor Georgeta, care i-a predat primele lecții de muzică.


Primele ieșiri la concursuri și turnee au fost în 1984 în Bulgaria, Ungaria și Turcia cu Ansamblul “Nădășelul”, iar cu Ansamblul “Rapsodia Someșană” în Franța și Italia anului 1985.


Pe lângă pasiunea pentru folclor, Aurel Tămaș are o înclinație și pentru muzica ușoară, iar lansarea albumului “Trup de Vânt” a surprins enorm publicul, reușind în scurt timp să facă vânzări impresionante.
Întâlnirea cu Iuliu Merca cu care a legat o mare prietenie, l-a ajutat în ceea ce a constat structura și interpretarea pieselor de muzică ușoară, fiind un mare admirator al acestuia.


Până în 1989, a colaborat și cu “Ansamblul Mărțișorul”, participând cu ei și la o finală pe țară, desfășurată la Galați, moment în care a întâlnit oameni deosebiți precum, Laurențiu Hodorog, directorul Casei de Cultură a Studenților și Victor Bercea, coregraful Ansamblului “Mărțișorul” Neluțu Cocean și dirijorul Dorel Rohian.

Adelin Logofetescu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *