Soarta CEO, la mâna politicienilor din Gorj

Soarta Complexului Energetic Oltenia este la mâna politicienilor. Și nu neapărat la mâna politicienilor din București, ci a celor din Gorj care au influență în guvern. În primul rând este vorba de ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, actual președinte al PNL Gorj și secretar general al organizației centrale.


Cele patru federații sindicale reprezentative din Complexul Energetic Oltenia se pregătesc de proteste. Săptămâna aceasta sunt programate trei evenimente care implică sindicatele din sectorul minier și energetic din județul Gorj. Este vorba de proteste organizate pe 28 și 30 septembrie în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. În acest sens, au depus o solicitare la Primăria Târgu Jiu: Federația Națională a Sindcatelor din Electricitate Univers, Federația Națională Mine Energie, Federația Energetica și Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie. Protestul va avea loc între orele 16,00 și 18,00. Proteste vor avea loc și în zilele de 5 și 7 octombrie, dacă între timp nu se va ajunge la o soluție.
De asemenea, sindicatele au fost invitate săptămâna aceasta și la o consultare la sediul PNL pe tema pensionărilor la companie, a creșterii prețului la curentul electric și a Planului de restructurare și decarbonare al CEO.


Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, revine și el la companie. Daniel Burlan s-a aflat într-un concediu de odihnă și va reveni la Târgu Jiu de săptămâna aceasta. Este în plan o nouă ședință a Comisiei Mixte sindicate – administrație. Este vorba de acordarea de ajutoare financiare pentru angajații care suferă de boli grave. Aceștia au nevoie de bani pentru tratamente. De asemenea, trebuie lămurită și situația încadrării în condiții speciale a locurilor de muncă din zona de producție.
Așadar, sunt programate mai multe activități care ar trebui să se soldeze cu beneficii pentru mineri și energeticeni. Este nevoie ca toată lumea să știe ce se va întâmpla pe termen scurt la Complexul Energetic Oltenia. Este necesar să se stabilească situația pensionărilor la nivelul companiei, în baza Legii 197 din 2021. Legea scade vârsta de pensionare cu 13 ani. Astfel, angajații din producție pot să se pensioneze la 52 de ani, dacă au vechimea necesară în domeniul energetic. Este vorba de 25 de ani. Mai este necesar un stagiu de cotizare de 30 de ani.


Problema este că nu se dorește aplicarea legii, având în vedere că se precizează faptul că actul normativ nu poate să fie aplicat retroactiv. Tocmai din acest motiv, este nevoie ca sindicatele să intre în acțiune și să îi convingă pe politiceni să facă toate demersurile necesare pentru completarea și îmbunătățirea Legii 197. Ar fi necesar ca actul normativ să fie modificat, în așa fel încât angajații din producție care beneficiază de grupele 1 și 2 să fie asimilați la condiții speciale de muncă. Prin urmare, nu ar mai exista discuția retroactivității legii și toată lumea care îndeplinește în prezent condițiile să poate să iasă la pensie fără niciun fel de probleme.
Și administrația Complexului Energetic Oltenia are nevoie de o lege mai clară, dat fiind faptul că trebuie introduse condiții speciale de muncă la companie, dar trebuie știut exact pe ce număr de angajați va conta compania, dacă se vor produce pensionările la 52 de ani.

Andrei Merfu

creme

creme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *