Scăderea vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia a încăierat lumea la companie, fie că este vorba de sindicate, fie că este vorba de administrație. I-a mai încăierat și pe politicienii de Gorj, care s-au interesat direct de proiectul de modificare a Legii pensiilor.
Este vorba de un proiect de modificare a Legii pensiilor, care propune scăderea cu 3 ani a vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia. Nu se știe cine s-a apucat de proiectul respective, dar se cunoaște cine l-a demarat. Este vorba de doi parlamentari din județul vecin, Hunedoara, care au realizat proiectul respectiv pentru minerii de subteran din Complexul Energetic Oltenia.
Prin urmare, este vorba de o categorie bine determinată de salariați. Minerii de subteran din Hunedoara au un statut special, în sensul că nu mai sunt prea mulți ortaci de subteran și este nevoie să fie reduse la minimum efectele în plan social, ca urmare a închiderii minelor. Profitând de proiectul respectiv, sindicatele din Complexul Energetic Oltenia și parlamentarii au decis să atașeze la proiectul amintit și angajații din mineritul și termocentralele din Oltenia. De aici a apărut o întreagă dispută în plan politic între partidele aflate la guvernare și cele din opoziție. Au apărut neînțelegeri chiar și între partidele aflate la guvernare, respectiv PNL și USR.
A venit și punctul de vedere al guvernului, au fost și proteste de stradă pentru susținerea legii respective. Punctul de vedere al guvernului era unul previzibil, dat fiind faptul că există un impact bugetar major. Motivul e legat de faptul că, ani la rând, unii angajați din Complexului Energetic Oltenia nu au mai beneficiat de condiții deosebite de muncă, deși au muncit în condiții grele. Și muncesc în continuare. Prin urmare, votarea legii ar avea ca efect încadrarea în condiții deosebite a mii de mineri și energeticieni din Oltenia. Astfel, va fi nevoie de un efort bugetar consistent, iar Ministerul Muncii ar trebui să aloce zeci de milioane de euro. Este vorba de 40 – 50 de milioane de euro pentru plata contribuțiilor la bugetul de stat pentru acei ani în care taxele respective au rămas neachitate.
Efortul bugetar a determinat guvernul să dea aviz negativ pentru proiectul de modificare a Legii pensiilor în favoarea angajaților de la Complexul Energetic Oltenia. Este de așteptat ca și majoritatea din Camera Deputaților să țină cont de părerea guvernului, chiar dacă avizul nu era obligatoriu pentru votarea proiectului.
Este greu de crezut că legea va fi votată, dat fiind faptul că există un impact bugetar de peste 40 de milioane de euro, dar și că guvernul are culoarea politică cu majoritatea parlamentară. Nu ar fi o surpriză ca proiectul să fie respins și să se găsească alte soluții pentru angajații Complexului Energetic Oltenia.
Au fost și peste două luni de proteste în Piața Prefecturii din centrul municipiului Târgu Jiu, dar și proteste la Guvern. Se pare că efectele se vor lăsa așteptate, având în vedere rezultatul previzibil de la Camera Deputaților. Scandalul politic abia atunci va începe între PNL, USR și PSD.
Andrei Merfu